Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dana Pourkomeylian: Mäns våld mot kvinnor börjar i pojkars våld mot flickor

Var femte ung kvinna i åldern 16–24 har utsatts för brott i nära relation. Det är en högre andel än för kvinnor över 25. Trots att våldet är utbrett är ämnet outforskat och kunskapen tunn.

Sibel Korkmaz, doktorand vid Stockholms universitet, menar att våldet inte sällan börjar redan i det första förhållandet. Zandra Kanakaris, ordförande för kvinnojoursförbundet Unizon, instämmer i bilden. ”En kvinnomisshandlare börjar inte plötsligt slå när han är 45”, säger hon till TT.

2018 lämnade EU:s expertgrupp Grevio hela 41 rekommendationer till Sverige för att åtgärda bristerna, där skarp kritik riktades mot att svenska myndigheter saknar tillräcklig samverkansförmåga och att Sveriges kvinnojourer saknar långsiktig finansiering.

Hennes liv hade kunnat räddats, om inte den enda polisbilen i östra Norrbotten varit upptagen på annat uppdrag.

Ett konkret exempel på problematiken Grevio pekar på manifesterade sig den 24 april 2019, då polisen i Kalix larmades om ett våldsamt lägenhetsbråk. När polisen kom fram en timme senare hittade de en 25-årig kvinna bunden, strypt och mördad på badrumsgolvet.

Hennes liv hade kunnat räddats, om inte den enda polisbilen i östra Norrbotten varit upptagen på annat uppdrag. Mördaren, kvinnans ex-pojkvän, hade sedan tidigare besöksförbud och var känd av polisen.

Mäns våld mot kvinnor börjar i pojkars våld mot flickor, där ramarna för vad som är okej och inte i en relation saknas. Detta betyder också att det går att såväl förebygga som förhindra våldet tidigt, innan beteendet är så invant hos parterna att det kallas vardag.

Det är uppenbart att Sverige inte på något sätt är färdig i det arbetet.

Dana Pourkomeylian