Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dana Pourkomeylian: Klarar svensken att ansvara för sitt eget folkvett?

Folkvett. Sunt förnuft. Bondförnuft. I Sverige har vi många ord för att beskriva det som varit Folkhälsomyndighetens coronastrategi och Stefan Löfvens (S) mantra under de senaste månaderna. Tvätta händerna. Res inte. Nys i armvecket. Håll avstånd.

Socialdemokraterna, som inte betror svensken med att ha tillräckligt folkvett för att kunna köpa alkohol på söndagar, vara ute på krogen efter klockan 03 eller röka holk på sin kammare på grund av ”folkhälsan” ska alltså med samma ”folkvett” besegra en dödlig pandemi.

Likt förbannat har den soldyrkande svensken under de senaste veckorna krupit ut och överbefolkat vårens uteserveringar. Studenterna gör kaos på stan och de utan samhällsbärande arbeten tar kollektivtrafiken till jobbet när de tröttnat på att jobba hemifrån.

Svensken sätter sig bokstavligen hellre i skiten än att tillämpa ”lite sunt bondförnuft” när vädret nått några grader över tio.

Vad som får Socialdemokraterna att tro att de kan luta sig mot folkvettet i en pandemi när de aldrig litat på samma folkvett i tider av välstånd är dock ingen svår gåta. Den öppna strategin är bekväm, eftersom man då inte behöver riskera allt för stora smällar mot de sektorer där man har majoriteten av sin väljarbas.

Coronakrisens konsekvenser för svenska arbetare är stor, men inte så enorm som den hade varit om restauranger och fabriker hade tvingats stänga igen genom statliga påbud.

Den strategi Folkhälsomyndigheten lagt fram kan mycket väl vara rätt väg. Den kan också vara fel.

Förstå mig rätt. Den strategi Folkhälsomyndigheten lagt fram kan mycket väl vara rätt väg. Den kan också vara fel. Men ska den ha någon chans över huvud taget måste medborgarna också följa de föreskrifter som Folkhälsomyndigheten faktiskt givit. När medborgarna inte gör detta måste hårdare restriktioner införas, och de måste införas från regeringen.

Saken med folkvett är att den gäller lika mycket i tider av välstånd som kris. Skillnaden mellan välstånd och kris är dock att i tider av välstånd riskerar man typiskt endast sin egen hälsa när man vägrar folkvett. I kris riskerar man också alla andras.

Socialdemokraternas devis är tragikomisk – brist på folkvett sanktioneras under välstånd, men inte under kris. Det borde rimligtvis vara tvärtom.

Dana Pourkomeylian