Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Damm och buller oroar i Pershagen

Svevia planerar en ny bergtäkt strax utanför Hall. Boende i Pershagen, tvärsöver Hallsfjärden, är nu oroliga för att buller och damm når dem över vattnet.

Den planerade bergtäkten är tänkt att försörja Södertälje och Storstockholms behov av ballastmaterial till väg och anläggningar.

Årsproduktionen beräknas till 300 000 ton per år. Svevia har skickat information till bland annat de kringboende inom cirka en kilometer från täktverksamhetens gräns och till Kungsdalens Stugförening.

Däremot har ingen information gått ut till de boende i Pershagen, som ligger 1,7 kilometer från bergtäkten, varav en kilometer är öppet vatten.

Genom informationen som Svevia framställt går det att utläsa att den planerade verksamheten är omfattande.

Den kommer att bestå av grävning och bortforsling av jord på berget, borrning, sprängning, skutknackning och krossning. Dessutom ska asfalt tillverkas och underhållsarbete, lastning och transporter till och från täkten kommer att ske dygnet runt.

Ansökan omfattar en volym av tio miljoner ton berg. Även intransporterat rivningsmaterial kommer att krossas i täkten.

Läs mer i onsdagens papperstidning. Köp den enkelt här!