Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalkurdkaptenen om premiären: "Blir lite som en landskamp"

Dalkurd är den lilla klubben från Borlänge som blev den stora klubben på Facebook – där Dalkurd Supporter har över 1,3 miljoner följare. På söndagen debuterar laget i superettan på Södertälje fotbollsarena och för lagkaptenen Peshraw Azizi är det som att komma hem.

Backen Peshraw ”Pasha” Azizi har blivit lite av en symbol för Dalkurd, där han spelat de senaste fem säsongerna.

Men det var i Södertälje som hans elitkarriär började, även om det inte var i helgens motståndare Assyriska utan i lokalkonkurrenten Syrianska.

– Jag kom till Syrianska som 14-åring och var där i åtta år. Jag kom med i a-laget redan när vi spelade i division två, sen var jag med en del i ettan och spelade fem matcher i superettan. Jag gjorde faktiskt ett mål också, minns Pasha.

Att Dalkurd debuterar i finrummet i just Södertälje, mot Assyriska, är förstås speciellt för den förre Syrianskaspelaren.

– Det blir verkligen spännande och vi vet att matchen snackats upp en hel del. Det är ju två invandrarklubbar så det blir lite som en landskamp. Jag ser fram emot det och tror att det blir en stor folkfest.

Pasha Azizi gjorde sin sista säsong i Syrianska 2010, samma år som klubben tog steget upp i allsvenskan, även om han mest var utlånad till Valsta Syrianska den säsongen. Det Dalkurd han hamnade i spelade redan då i division ett, men var ännu ingen nationell angelägenhet, än mindre internationell.

– De hade gjort en fantastisk resa då, det gick ganska enkelt upp till division ett. Men det var fortfarande ett litet lag i Dalarna, även om jag själv fick koll på dem och började gå på några matcher redan när de spelade i division två, säger Pasha Azizi.

– Därför var det självklart för mig att gå dit när jag fick en förfrågan. Och klubben har byggt upp något fint sen jag kom, det har blivit hela folkets lag med fans över hela världen, säger Pasha Azizi.

Ja, faktum är att Facebooksidan Dalkurd Supporter har över 1,3 miljoner gillare.

Sportchefen Adil Kizil berättar att den stora smällen när det gäller intresset kring klubben kom i samband med det misslyckade kvalet till superettan mot Värnamo 2013.

Men han erkänner att även han är lite överraskad över hur stort det blivit.

– Det är klart, men samtidigt känner jag samma sak, jag är ju själv kurd, och det här är en grej man vill förknippas med. Kurderna har inte så mycket man kan förknippas med, varken sportsligt eller ja, allt möjligt. Och nånting som är så positivt som fotboll och de framgångarna vi haft, då blir det väldigt enkelt, säger Adil Kizil.

Det stora intresset har också lett till ekonomiskt stöd. Två kurdiska affärsmän och miljardärer från Irak har skjutit till kapital.

– Det är klart att det blir en boost i och med de här investerarna, men sen blir det ju lite väl mycket snack om miljarder. Jo, de kanske är miljardärer, men det är inte Dalkurd, säger Adil Kizil.

– Men de har gått in med en slant som ger en bättre stabilitet och ett lugn att arbeta på ett sätt som kan gynna föreningen i framtiden.

Samtidigt som Dalkurd blivit en angelägenhet före kurder över hela världen, brottas man precis som Syrianska och Assyriska med problemet att få den stora fotbollspubliken i hemstaden att sluta upp bakom laget. Dalkurd kommer visserligen kanske från en stad med stoltare fotbollstraditioner än Södertälje, men det betyder också att det finns redan finns ett lag som har ett grepp om många potentiella fans.

Att bli Borlänges och Dalarnas lag är ingen enkel uppgift för Dalkurd.

– Det är alltid svårt i och med att Brage varit där i 100 år. Och all respekt, det är en förening som har en väldigt fin historia och mycket stöd i Borlänge. Men jag tror att med sättet vi spelar fotboll på och i och med våra framgångar så kan vi vinna generationrna som kommer upp nu, säger Adil Kizil.

Ett sätt att göra det kan vara att bygga upp en större verksamhet än bara ett framgångsrikt A-lag. Att Dalkurd, som bildades 2004, inte har lyckats få ungdomsverksamheten att hänga med i samma takt är inte precis förvånande. Men enligt Adil Kizil är man på rätt väg.

– Det har ju gått väldigt fort och en ungdomsverksamhet är inget du slänger ihop på några år, det tar tid att sätta alla saker. Men i dag har vi en ungdomsverksamhet som vi tror väldigt mycket på och vi är i princip täckande på alla åldrar från sex år och hela vägen upp till seniorlaget. Vi har försökt hitta ett sätt att jobba på som vi tror på och det tycker jag vi har gjort nu.

När det gäller A-laget har Dalkurd, trots att man är nykomling, tippats som ett topplag inför säsongen. Snack om stenrika investerare och värvningar som Rawez Lawan och Dusan Djuric har förstås gjort sitt.

– Vi har alltid siktat uppåt, vi har inte haft något slutmål där vi har sagt att vi ska etablera oss i superettan eller så. Vi strävar alltid uppåt, säger Adil Kizil.

– Sen får vi se om vi försöker vinna serien i år eller nästa år eller om vi gör det. Vi kommer att misslyckas också, det är bara se på division ett där vi stannade i fem år innan vi tog klivet på sjätte året. Men det gynnade klubben, man kan se det på ett positivt sätt där organisationen och allting runt omkring fick jobba ikapp det sportsliga som gick väldigt fort, fortsätter sportchefen.

Pasha Azizi håller med.

– Det var rätt tid att gå upp nu, vi var klara med division ett och var redo för nästa steg, tycker han.

Vad säger du om att ni tippas som ett topplag?

– Vi har själva stora förhoppningar och siktar högt, Och fansen kanske hoppas ännu mer. Antingen låter vi det sätta press på oss, eller så tar vi det som positiv energi. Det återstår att se. Men det kommer inte bli så lätt som folk tror.

Läs mer inför premiären:

Mittback klar för Assyriska i sista stund

Fredheim - en kreativ analytiker med vinnarskalle

Assyriskajuniorer för A-lagskontrakt

Tor-Arne Fredheim oroas inför premiären

Superettanbloggen - sista pusselbiten för Assyriska

Adil Kizil om Pasha Azizi

Så här säger Dalkurds sportchef Adil Kizil om Pasha Azizi: "Han har blivit lite av en symbol för Dalkurd i och med att han gör mycket utanför planen, vilket Dalkurd också gör. Sen är han ju en personlighet som är nyttig i vilken klubb som helst, en väldigt bra förebild och en duktig fotbollsspelare som alltid ger järnet. Han har de egenskaper som en kapten ska ha. Och så är han kurd, och då blir det lite extra speciellt hur man än vänder och vrider på det. En kurd får en naturlig klubbkänsla. Ta Rawez Lawan från Norrköping som har varit proffs i Danmark och har vunnit SM-guld. Det tog honom en vecka så hade han extremt hjärta för föreningen. Det är ingenting som vi har som en regel eller policy att vi ska ha så många kurdiska spelare eller nånting. Men jag håller koll på kurdiska spelare, det gör jag av ett eget intresse, men också av sportsligt. Och självklart, kan vi få hit kurdiska spelare som håller nivån är det extra plus."