Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dålig sotning för dubbla prislappen

Boende i Järna har den senaste tiden blivit utsatta för aggressiv marknadsföring av privata sotare som söker nya kunder. Nu riskerar vissa att behöva göra om sotningen.– Det här har ökat de senaste åren och dyker upp i alla kommuner i landet, säger Anders Edstam, vice brandchef.

Sedan 2004 är lagstiftningen sådan att man får begära annan behörig sotare som man vill. Men man måste få det godkänt av oss, annars kommer de kommunala sotarna ändå.

Södertörns brandförsvarsförbund, SBFF, varnar privatpersoner för att nappa på privata erbjudanden om sotning eftersom det kräver dispens. Sotningen är nämligen reglerad på så sätt att det krävs att eldstadsägaren har dispens om någon annan än den som kommunen har avtal med ska sota. Har man ingen dispens så är sotningen inget värd. Enligt SBFF har många redan lurats.

– De privata företagen uppvaktar hus- och villaägare och har ofta en aggressiv marknadsföring. Jag har hört talas om personer som har fått betala över dubbla priset som den kommunala sotningen kostar, säger Anders Edstam.

Vad har du för tips till de personer som blir uppringda av privata sotare som vill erbjuda sina tjänster?

– Jag tycker att man ska vara en frågvis konsument och fråga vad som ingår i sotningen och vad det kommer kosta.

Sotning och brandskyddskontroll

Enligt lagen om skydd mot olyckor (LSO) är kommunerna ansvariga för sotning och brandskyddskontroll. I Södertälje och Nykvarn utförs brandskyddskontroll av Södertörns brandförsvarsförbund och sotning av Skorstensfejarna LJ AB, som har avtal med SBFF. Om du vill att någon annan ska sota din fastighet kan du ansöka om dispens för det på en särskild blankett.

Källa: SBFF