Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dahlbys drömbana växer fram i Nykvarn

Tre år har gått sedan Håkan Dahlby pekade ut skjutbanan utanför Nykvarn som Sveriges framtida skyttecentrum. Visionen kvarstår – och banan växer sakta fram.

När LT besökte skjutbanan i Nykvarn, närmare bestämt utanför Vidbynäs, för tre år sedan berättade Håkan Dahlby – då silvermedaljör på OS i London ett år tidigare och som nyligen lämnat sin klubb i Haninge efter en dispyt och valt att tävla för Nykvarn/Södertälje – om målsättningen att bygga Sveriges bästa bana, och den enda av internationellt snitt. 

Stora planer, där mycket hängde i luften och var oklart. Inte minst tillstånd från markägare och godkännande från kommunen. Men mycket har hänt sedan dess och banan växer nu fram, även om det är mycket kvar.

-När klubben väl sa att ”nu kör vi”, då gick det ganska snabbt. Men nu ska vi ta nästa steg, till att det blir helt färdigt. Det tar lite längre tid, säger Håkan Dahlby och visar hur det ska byggas plattformar i betong, anläggas naturgräs här och plastgräs där, hur skjutvallen ska höjas med flera meter och breddas ännu mer, och hur ett nästan tio meter djupt dike ska fyllas igen.

-Just nu är det i alla fall så färdigt så att jag kan träna här, säger Dahlby.

Håkan Dahlby har drömt om att bygga en internationell bana i Sverige, vilket inte finns i dag. Behovet lär dessutom öka om hotet om nedläggning blir verklighet för Sveriges största bana, i Haninge, som fått sitt arrende av marken uppsagt.

Men det är inte bara för Dahlbys egen skull han vill bygga banan, säger han. Hans egen OS-karriär tar ju slut i Rio de Janeiro i augusti. I framtiden hoppas han i stället kunna locka dit skyttetalanger att träna vilket i förlängningen ska ge framtida framgångar både på OS och Paralympics.

-Syftet är att frambringa framtidens medaljörer här. Hela banan ska handikappanpassas och det ska finnas en ramp upp här och handikapptoaletter där borta, säger Dahlby och pekar.

-2020 kommer lerduveskytte vara med på Paralympics som uppvisningsgren för första gången och OS efter det kommer det vara en stationär gren. Det här kan bli framtidens träningscentrum för det. Handikappförbundet har sagt ja, de tycker att det här är jättebra idé. Och ungdomar som har en talang ska kunna träna här. Det ligger ju nära Stockholm.

Han säger vidare att det inte har kostat klubben – Nykvarn/Södertälje – något i pengar.

-Jag tror att mitt namn är ett starkt varumärke, jag har sponsorer till allt. Jag tigger till mig gräsfrö, betong – det är en stor kostnad – och annat som behövs. Den här mannen har sponsrat med kabel, säger han och pekar på klubbkamraten Christian Bergdahl.

-Och medlemmar i klubben har lagt ner timmar på att vara här och jobba.

Hos Pålplintar har han lyckats hitta en lösning för de väggar som ska omgärda banan, vilket var svårt att hitta berättar han. Och kastmaskiner till lerduvorna är också sponsrade – klubben hade en, men totalt ska där finnas 21 stycken.

-Här har vi precis såna kastare som finns på OS, och likadana duvor också, säger Håkan Dahlby.

Mycket jobb återstår innan banan är klar, men det är uppenbarligen mycket verkstad och inte bara snack om en framtida högklassig skjutbana utanför Nykvarn.