Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags för SD att inse att det svenska klimatet är hotat

Sverigedemokraterna går till attack mot SMHI. Det är huvudlöst.

I sitt budgetförslag skriver Sverigedemokraterna att SMHI ägnar sig åt "tendentiös opinionsbildning" i klimatfrågan. Sverigedemokraterna vill skära ner SMHI:s budget med 11 miljoner.

Sverigedemokraternas inställning till klimatforskning är otydlig. Å ena sidan var Jimmie Åkesson tydlig i onsdagens riksdagsdebatt med att han inte är klimatförnekare. Men den miljöpolitiska talespersonen Martin Kinnunen är inte lika tydlig. Enligt honom är alla andra partier "alarmister" i klimatfrågan. Kinnunen med fler har i en motion till riksdagen skrivit att det behövs ett "öppet sinne när det kommer till synen på effekterna av ökad förekomst av växthusgaser i vår atmosfär". Det kan ställas emot FN:s klimatpanel, IPCC, som skriver att det är "extremt sannolikt" att mänskliga utsläpp av växthusgaser är den dominerande orsaken till den globala uppvärmningen. IPCC:s rapport bygger på 30 000 vetenskapliga studier. Men det gör inget intryck på Sverigedemokraterna Södertäljes vice gruppledare Tommy Hansson som på sin blogg skriver om den "förhandenvarande desinformationen angående den påstådda ”globala uppvärmningen".

Enligt den statliga utredningen Säkerhet i en ny tid är klimatförändringarna ett säkerhetspolitiskt hot och den "i dag största långsiktiga utmaningen" mot Sverige.

Vi behöver förbereda oss på ett varmare klimat i Sverige och för det behövs det kunskap. Därför är det olyckligt att SMHI:s budget skärs ned. Enligt Sverigedemokraterna är det dock främst de andra partier som behöver mer kunskap i klimatfrågan.

Den tidigare miljöpolitiska talesperson, Josef Fransson, skriver att anledningen till att Sverigedemokraternas politik skiljer sig från de andra riksdagspartierna att "vi faktiskt tagit oss tid att sätta oss in noggrant i klimatvetenskapen och tagit ställning därefter, i stället för att bara följa strömmen." Sverigedemokraterna får gärna redovisa vad det är som de tror att de vet om klimatet som FN:s klimatpanel och majoriteten av världens klimatforskare missat.

De svenska vintrarna riskerar att bli varmare och snöfattigare och antalet dagar med kraftigt regn väntas bli fler. I södra Sverige riskerar tillgången på vatten bli sämre samtidigt som havsytan i värsta fall kan stiga med en meter till slutet av detta sekel. Det för Sverige så karakteristiska kallfjällsområdena "förväntas minska kraftigt när trädgränsen höjs" vid en uppvärmning på två grader, enligt en rapport från SMHI, Naturvårdsverket och Energimyndigheten. Den som vill värna om den svenska miljön bör inte värna om Sverigedemokraterna.

Enligt den statliga utredningen Säkerhet i en ny tid är klimatförändringarna ett säkerhetspolitiskt hot och den "i dag största långsiktiga utmaningen" mot Sverige.

Sverigedemokraterna borde sluta vela om klimatfrågan. Den som inte tar klimatfrågan på allvar tar inte Sveriges framtid på allvar.