Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags för en Dacke-anda i Nykvarn

De föräldrar i Nykvarn som har varit aktivt emot den nya skolorganisationen har styrande politiker försökt marginalisera som en liten men högljudd missnöjesgrupp. Det visar sig nu att de har marginaliserat större delen av den vuxna befolkningen. En opinionsundersökning har klarlagt: Över 70 procent av invånarna
i kommunen vill helst ha kvar den skolorganisation vi har i dag.

Det har skett märkliga ting i Nykvarn. Under åren har det funnits en bred opinion mot förslaget om ny skolorganisation.

Lärare, elever och föräldrar har i referensgrupper, remissyttranden och på namnlistor givit ett tydligt budskap – behåll dagens framgångsrika skola som mödosamt byggts upp under tio år.

Beslutsfattarna vägrade lyssna. Då skapades Nykvarns föräldraförening för att samla krafterna och ge röst åt alla som vill behålla organisationen med tre F–9-skolor.

Men politikerna har framhållit att de träffat på både elever och föräldrar som accepterar den nya organisationen. I deras värld har dessa möten representerat den verkliga men tysta majoriteten.

När över tusen medborgare begärde en folkomröstning avfärdades det med argumentet att det var många fler som inte skrivit på.

Nu kan de styrande inte blunda längre. Verkligheten tränger på. En stor majoritet av medborgarna vill behålla det som en minoritet tänker riva ner.

Vi aktiva i Nyff har hela tiden fått uppmuntran från föräldrar och lärare att kämpa vidare. Vi vet att de flesta lärare helst vill behålla dagens skola.

Det är skönt att opinionsundersökningen helt tar udden av den ryktesspridning där Nyff utmålats som ”rättshaverister”och allmänt reaktionära typer. Undersökningen, utförd av Skop, visar att vi är en del av en folkmajoritet som vill något annat än de 21 personer i fullmäktige som fattat skolbeslutet.

Det har gått en resignationens dystra vind genom Nykvarn. Önskan att få

behålla dagens skola finns hos flertalet, men tron på att något går att göra har malts ner av ett ohörsamt politiskt styre.

Den demokratiska kampviljan har hos många förbytts i ”Det är ingen idé”. Men den glada nyheten är att gnistan finns kvar hos de flesta! I undersökningen har drygt 70 procent uttryckt åsikten att omorganisationen skall avbrytas nu och få avgöras i höstens val.

Så länge ingen kartong är buren, ingen elev är flyttad och inga väggar utslagna är det inte för sent. Det går att göra halt och låta medborgarna bestämma.

När man gräver djupare i hur beslutet har fattats stärks kampviljan. Även den mest resignerade borde åter få luft i lungorna och ge hals: Får det gå till så här?! Är detta demokrati anno 2010?

Det kanske är dags för litet upprorsanda à la Dacke i Nykvarn! Utan våldet naturligtvis, men låt maktens innehavare veta att folket inte bara kan köras över.

Ibland kan man höra utsocknes kalla Nykvarn för ”banankommunen”. Vill vi ha det så? Den stolta visionen om närdemokrati för tio år sedan, vad blev det av den? En chatt på hemsidan?

Läget i Nykvarn kan sammanfattas så: En liten grupp politiker har drivit frågan att riva upp skolorganisationen. Flertalet elever och föräldrar har klargjort att man vill behålla dagens skola. De styrande lyssnade inte.

Lärarna har sagt ifrån att man vill fortsätta med den skola man byggt upp under tio år.

De styrande brydde sig inte om det.

Medborgarna begärde en folkomröstning. Fullmäktiges majoritet förvägrade dem det.

Men nu vill de styrande i en bombastisk kampanj, Vision 2025, plötsligt veta hur invånarna önskar ha det framtida Nykvarn – ska man skratta eller bara le ironiskt?

Det finns inga hållbara ekonomiska argument för att genomföra omorganisationen, den akuta besparingen är redan gjord.

Tomas Andersson

Tomas Björck

Göran Bodlund

Peter Palmér

Jan-Olof Smedberg

Nykvarns Föräldraförening

Många lärare upplever att innevarande läsår gått till spillo vad gäller förberedelser och har inget emot att avbryta nu. Vi vädjar att enskilda politiker i fullmäktige tar sig en funderare på om det är rättfärdigt och demokratiskt att genomföra omorganisationen nu. Väck en motion i fullmäktige att planeringen avbryts och frågan får avgöras av folkflertalet, i närdemokratins Nykvarn!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel