Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags för Blomman ta sig an äpplen

Sadlat om. Från Tjetjenien till astrakan. Södertäljeprofilen Janne Blomgren, snart 65, har funnit en ny utmaning – ett äppelmusteri.

Han skrattar och skämtar. Visar sina nya arbetsredskap och erkänner: ”nej, jag är ingen expert, men jag har energi och vill uträtta något, få en ny utmaning”.

Enhörnabon Jan ”Blomman” Blomgren, som tjänat LT, men främst Svenska Dagbladet som sport- och utrikesreporter i decennier, har sadlat om.

Det började med att han återupptog simningen. Nu ska han göra affärer av sitt trädgårdsintresse.

– Jag har odlat lite hemma i alla tider, men på senare år har jag tagit kontakt med Ulf Engström här på Trädgårn i Lina om tips och råd. Och när jag frågade om han inte borde satsa på ett äppelmusteri, och han svarade att han inte hade tid, kom jag på att jag borde göra det i stället, säger Jan Blomgren och skrattar.

Han visar upp sin nya arbetsplats, ett par byggbodar som gjorts om till ett modernt musteri. Blänkande pressar, skinande bänkar, flaskor i rader, en pastöriseringsmaskin.

– Vi (han pekar på kompanjonen Ulf) har två mål. Dels ta hand om folks äpplen och hjälpa dem att göra hållbar äppelmust på egna äpplen, och dels att hitta det perfekta receptet till en must som går att sälja till restauranger och affärer.

Grejerna är på plats och de har börjat testpressa lite juice på äpplen från Österlen. Men det är på sensommaren och hösten, när äpplena mognar i trädgårdarna, som musteriet ska gå för fullt.

Ni som läste LT på 70-talet, och som sedan läst Svenska Dagbladet sedan dess, känner Janne Blomgren som sportjournalisten som blev utrikeskorrespondent.

– Jag har haft stor nytta av att jag läste ryska på Täljegymnasiet. Dels som sportjournalist, bland annat på OS i Moskva, men också som korre där borta, säger han och skriver lite snabbt sin namnteckning med kyrilliska bokstäver.

Han berättar om hur farligt hans arbete kunde vara när han besökte krigszoner som Tjetjenien och Afghanistan, men om hur han med sitt självförtroende och list redde ut de mest farliga och kluriga situationer.

– Jag använde aldrig skyddsväst, och reste ofta ensam i alla möjliga nya stater. Men visst hände det en del läskiga saker. Jag har blivit hotad, och en gång blev jag av allt att döma förgiftad, förmodligen av KGB. Så även om det kan inträffa svåra saker här ... så är det ingenting mot i Afghanistan ...

Men även om han kallat Putin för den störste maffiabossen vill han poängtera att det finns fler som beter sig illa i världen – som USA.

– I Sverige är vi helt indoktrinerade med att USA är gott och Ryssland ont. Men så är det inte. Det är lite frustrerande att se hur vi i Sverige vägrar att se att USA är lika jävliga som ryssarna inom storpolitiken, säger han och blir allvarlig.

– Men den optimism och den framtidstro som fanns i Ryssland på 90-talet har bytts ut mot pessimism, och bakåtsträvande. Nej, det går verkligen inte åt rätt håll med Putin, han stryper allt.

– Men nu är jag här. Det är kul med nya grejer, och jag stod liksom inför ett vägval sedan mina skrivuppdrag minskat. Antingen pensionerar jag mig, eller så startar jag nytt för att få ny energi, säger han och lyser upp.

– Musteriet kommer att bli ett utflyktsmål. Man kommer hit med sina äpplen, kollar in odlingarna, fikar, och en halvtimme senare har 100 kg äpplen från egna tomten blivit 50 liter äppelmust, i boxar eller snygga flaskor.

– Varför ska vi importera äpplen när det finns i överflöd i trädgårdarna hemma?

Konceptet är enkelt, ekologiskt och närodlat, alla tillstånd från miljökontoret i ordning. Han har satsat en del i det här, och hoppas få tillbaka insatsen på fyra år.

– Jag har egentligen aldrig jobbat med något praktiskt tidigare. Men det viktiga är att må bra, att få energi.

Även om simning är sporten som ”Blomman” är och har varit riktigt duktig på och som han mår bra av att träna, så är ishockey det stora intresset.

– Det var som reservmålvakt i IK Tälje som jag kunde skriva texter till LT, som sen ledde till fast jobb som sportjournalist. Nu är det Chicago Blackhawks jag följer mest. Jag var faktiskt talangscout åt dem, lite inofficiellt. Nu är min son, Niklas, det. Klart jag kommer att följa dem i Stanley Cup-finalen.

Blomman som växte upp på LT

Namn: Jan Blomgren.

Ålder: snart 65 år.

Familj: tre söner, tre barnbarn.

Bor: i Överenhörna. Uppväxt i Rosenlund och Karlhov. Har bott i Moskva och i Brunnsäng.

Sysselsättning: Äppelmustare, och journalist. Efter tiden som sportjournalist på LT och på SvD var han utrikeskorrespondent i Moskva under åtta år, sedan utrikesreporter.

Kuriosa: Är aktiv (veteran-) simmare igen, efter att ha vilat i 30 år. Har varit talangscout åt Chicago Blackhawks i NHL.