Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags att ta bort plastpåsar i affärerna

I dag använder vi plastpåsar för en mängd varor där alternativ finns. För grönsaker och frukt är papperspåsar ett bättre alternativ. Vi behöver en lösning för andra ”våta” varor som kött med flera. Bestruket papper klarar en del av problemen.

Anmäl text- och faktafel

Att återinföra papperspåsar är en väg och det finns fler om man bara vill. Fler borde ta med flergångsbärkassar till affären. det finns alternativa förpackningar som borde spridas i butikerna.

I Sverige är vi duktiga på att återvinna, men vi kan bli bättre. Dessutom börjar livsmedelsindustrin inse att vi måste tillverka förpackningar av förnyelsebara råvaror, i stället för av fossila.

De svenska dagligvaruhandelsaktörerna har gemensamt kommit överens om att år 2030 ska den fossila råvaran i plastförpackningarna bytas ut till fossilfri eller återvunnen råvara. Och Europaparlamentets nya lag förbjuder plastprodukter för engångsbruk i EU från och med 2021.

I Sverige jobbar till exempel forskningsprogrammet Steps med att utveckla plaster som är baserade på bioråvara och som produceras på ett hållbart sätt i en cirkulär ekonomi.

Sorensq

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare