Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags att stänga gräddfilen för de rika

Annons

Debatten om skatter, kapital och behovet av en mer rättvis fördelning måste få större fokus i valrörelsen.

Skatterna är ett effektivt instrument inom fördelningspolitiken – skatt efter bärkraft.

Sedan den globala finanskrisen för tio år sedan är expertisen, inklusive IMF (Internationella valutafonden), överens om att ojämlikhet är ett av de största hoten mot världsekonomin.

Skatterna är ett effektivt instrument inom fördelningspolitiken – skatt efter bärkraft.

Det gäller att orka prioritera. Alliansen och Sverigedemokraterna är säkert medvetna om kapital- och förmögenhetsskillnaderna i samhället. Men när det kommer till lösningar, så vill de återigen ta nästan alla nya resurser, som svenska folket jobbat ihop, och ge skattesänkningar mest till dem som tjänar mest.

Rika och höginkomsttagare befinner sig i en gräddfil.

Alla omfördelande skatter, som på förmögenheter, arv, gåvor och fastigheter, är avskaffade. Bolagsskatten är sänkt till historiskt låga 22 procent.

Rika och höginkomsttagare befinner sig i en gräddfil.

Sverige är ett land med stora förmögenhetsklyftor. Den tio rikaste procenten har nära 70 procent av den samlade förmögenheten (källa: dagensarena.se).

Är det rimligt att beskatta undersköterskans arbetsinkomster men skattebefria förmögenhetsvärdena inklusive lyxbåtarna kring Djursholm? Så är nämligen systemet konstruerat. Det finns för övrigt inte ens ett officiellt båtregister, så att vi kan kartlägga de verkliga kapitaltillgångarna.

Alliansens partier i allmänhet och Moderaterna i synnerhet debatterar gärna marginalskatter. Det betalas för höga marginalskatter, påstår ofta Ulf Kristersson. Detta är en politisk retorik när man är vårdslös med sanningen.

Låt mig klargöra. Marginalskatter betalas inte. De finns inte som en avdragspost från lönen, pensionen etcetera. Marginalskatt är egentligen ett fiktivt begrepp – en matematisk term.

Det Kristersson egentligen menar är att han förordar ett platt skattesystem. Skattesatsen ska vara densamma för den som har en månadsinkomst om 100 000 kronor som för den som tjänar 20 000 kronor i månaden – alltså inte skatt efter bärkraft.

För någon månad sedan kunde man läsa en artikel i Dagens Industri, som varnade för att statsskulden börjar bli väl låg med tanke på Sveriges stora investeringsbehov. Vidare kunde man läsa att den finansiella ställningen för AB Sverige är faktiskt ännu starkare än den ser ut. Inräknat statens tillgångar hör vi till de bästa i hela OECD.

Skatter och offentliga utgifter utgör den centrala arenan för inrikespolitiska motsättningar – vänstern mot högern. För att klara välfärdsstatens alla nödvändiga investeringar är det nödvändigt att vi socialdemokrater visar vägen.

Detta är en kritik jag faktiskt kan ta. Jag ser det som ett gott betyg åt socialdemokratisk politik under den gångna mandatperioden. S övertog ett budgetunderskott om 61 miljarder efter Alliansens åtta år vid makten.

Skatter och offentliga utgifter utgör den centrala arenan för inrikespolitiska motsättningar – vänstern mot högern. För att klara välfärdsstatens alla nödvändiga investeringar är det nödvändigt att vi socialdemokrater visar vägen.

Det krävs förbättringar av samhällsservicen inom välfärden. Det gäller nu att laga bristerna i faktisk tillgång och kvalitet. Mycket har gjorts av den S-ledda regeringen. Men mer behöver göras.

Underinvesteringar i välfärden de senaste 12 åren har blivit tydliga. Det handlar om allt från förlossningsvården till äldrevården, från skolan till problemen inom polisen och försvaret.

Jag ser inga förutsättningar till skattesänkningar under den närmaste framtiden. Socialdemokratins berättelse om det goda samhället, som ska komma alla till del, kräver istället att statens intäkter ökar.

Arnold Andersson (S)

Södertälje

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel