Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags att lägga om flyktingpolitiken på riktigt

Den rödgröna regeringen menar sig ha stramat upp migrationspolitiken efter flyktingkrisen 2015, då antalet asylsökande fördubblades jämfört med året innan. Och enligt Migrationsverkets prognos väntas 27 000 asylsökande anlända till Sverige under 2018, att jämföra med 162 900 under 2015. För 2019 tyder prognosen på 23 000.

Det finns emellertid ytterligare statistik från Migrationsverket som pekar i en något annan riktning. Denna visar att antalet personer som beviljats uppehållstillstånd i vårt land under årets fyra första månader uppgår till 40 306. Av dessa är 7 803 asylsökande medan resterande tillhör andra migrantkategorier.

Tesen om regeringens uppstramning av migrationspolitiken är mot denna bakgrund en sanning med betydande modifikation. Ty om den hittillsvarande trenden håller i sig skulle antalet uppehållstillstånd vid årets slut uppgå till omkring 120 000 vilket faktiskt är ett betydande antal.

Jag tycker nog inte att detta tyder på någon särskilt ”uppstramad” migrationspolitik. I samma riktning pekar även regeringens beslut att, med parlamentariskt stöd från Centerpartiet, låta 9 000 ensamkommande stanna i landet trots avsaknad av asylskäl.

Svensk migrationspolitik har alltför länge präglats av ett naivt världsförbättrarnit. Godheten har mätts i hur många migranter – varav långt ifrån alla haft verkliga flyktingskäl – vi behagat ta emot.

Flertalet av de sju övriga partierna tycks nu ha insett att Sverigedemokraterna emellertid kan ha haft rätt hela tiden. Det är i så fall inte oväntat – verkligheten har även i denna fråga en tendens att hinna upp även de mest blåögda idealister.

Jag välkomnar övriga partiers retorik om en skärpt migrationspolitik inklusive ett skrotande av Ebolagen, vilken tillåter hitkommande att bosätta sig var de vill, vilket skapat olägenheter icke minst beträffande flyktingarnas boende här i Södertälje.

Samtidigt bör det betonas att detta är just – retorik. De så kallade sjuklöverpartierna har ännu att bevisa att de menar allvar.

Ett samhälle som stänger sina gränser mot varje sorts impulser utifrån blir ett statiskt samhälle med små möjligheter att utvecklas i positiv riktning.

Det är därför på intet sätt någon sensation att SD:s invandringspolitik i undersökning efter undersökning åtnjuter det största förtroendet bland väljarna jämfört med övriga partier. Nu senast skedde detta i Novus majundersökning, som visade att mer än var fjärde väljare favoriserar SD i den aktuella frågan.

Vi sverigedemokrater är mycket långt ifrån motståndare till all form av invandring. Ett samhälle som stänger sina gränser mot varje sorts impulser utifrån blir ett statiskt samhälle med små möjligheter att utvecklas i positiv riktning. Flyktinginvandringen bör dock begränsas till sådana individer som uppfyller FN:s flyktingkriterier och inga andra.

Det är dags att lägga om flyktingpolitiken på riktigt så att den i allt väsentligt inriktas på att hjälpa utsatta människor i respektive närområde. Den hittillsvarande policyn   att ta hit så många som möjligt och ofta då utan att kontrollera vilka som är verkliga flyktingar är ineffektiv, olönsam och skapar segregation. Den har nått vägs ände!

Tommy Hansson (SD)

vice gruppledare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel