Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags att laga sprickorna i svensk förlossningsvård

Sverige har kommit långt gällande den reproduktiva hälsan, men mycket arbete återstår. För en kvalitativ, trygg och stressfri förlossningsvården krävs ekonomiska muskler. Detta kräver långsiktiga anslagshöjningar som vilar på tvärpolitiska överenskommelser bortom kortsiktiga satsningar, valfläsk och tomma löften. Centerkvinnorna vill att förlossningsvården värderas högre och att långsiktiga resurser skjuts till.

Med sommaren kommer larm om överbelagda BB-avdelningar och barnmorskor som går på knäna. Länge har barnmorskor och föräldrar påtalat att förlossningsvården är ohållbar.

Förlossningsvården behöver inte enbart ökade resurser utan även förbättrad organisation och fler valmöjligheter.

Det handlar om stressade arbetsförhållanden, bristfällig kontinuitet i vårdkedjan, platsbrist och långa avstånd. Förlossningsvården behöver inte enbart ökade resurser utan även förbättrad organisation och fler valmöjligheter.

Centerkvinnorna vill därför se fler vårdformer inom förlossningsvården. Att landsting använder sig av metoder som ”Caseload” och ”Min barnmorska” där kvinnan möter en och samma barnmorska under graviditet och förlossning. Det finns stora variationer i landet gällande den vård som kvinnor erbjuds kring förlossningen.

Somliga landsting erbjuder kvinnan att stanna kvar sex timmar efter förlossningen, i andra får hon stanna i tre dygn. I dag får inte alla pappor eller partners övernatta på sjukhuset den första natten efter en förlossning, trots att forskning visat hur viktiga de första dygnen är för barn och föräldrars anknytning. Vi vill ha nationella riktlinjer som sätter en miniminivå för vad förlossningsvården ska erbjuda. Ingen kvinna ska tvingas lämna sjukhuset inom 24 timmar, om hon inte själv önskar.

Gällande eftervård och uppföljning behöver valfriheten öka. Nyblivna föräldrar tvingas inom några dagar efter förlossningen åka tillbaka till sjukhuset för efterkontroller. Detta kan för många innebära en lång resa, precis under de dygn då stress ska undvikas. Vi vill att dessa kontroller ska kunna göras nära hemmet. Vi vill även uppmuntra landstingen att etablera mobila spädbarnsteam med hembesök som syftar till att öka stödet till nyblivna föräldrar.

Centerkvinnorna kommer aldrig att acceptera en nedrustning av vår förlossningsvård. Därför arbetar vi för mer valfrihet, mer resurser till eftervården och en dräglig miniminivå för tiden på BB. Vi vill se att eftervård erbjuds nära hemmet och att ingen ska tvingas lämna BB inom 24 timmar.

Sofia Jarl (C)

förbundsordförande Centerkvinnorna

Nina Wahlin (C)

Centerpartiet Södertälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel