Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags att kasta ut granen

Traditionen säger att julgranen inte dansas ut förrän tjugondag Knut. Men redan nu till trettonhelgen brukar många granar få se sig förpassade från värmen inomhus. Men var lämnar man sin uttjänta gamla julgran?

Tjugondag Knut är den 13 januari. Men många har redan hunnit ledsna på julpynt och gran och en inte alltför vågad gissning är därför att många granar åker ut redan under den stundande helgen.

Men var lämnar man sin uttjänta gamla julgran nu när julen lider mot sitt slut?

– Julgranarna lämnar man på återvinningscentralerna, alltså på Returen eller Tveta, säger Marie Rönn Salander hos Telge återvinning.

Där kommer de gamla granarna till nytta ännu en gång då de blir till bränsleflis. Den som tänker frakta sin julgran till Returen i nästa vecka får dock tänka om. Mellan den 9 och 13 januari är Returen stängd och öppnar sedan på en helt ny adress i Moraberg den 14 januari. Under själva flyttveckan hänvisas alla till återvinningscentralen i Tveta.

Några allmänna uppsamlingsplatser för julgranar ordnas inte i kommunen. Det är också upp till fastighetsägarna om de vill anordna en uppsamlingsplats för granar eller inte. Telgebostäder gör det inte.

– Vi har inte några sådana uppsamlingsplatser, och det var nog väldigt många år sedan vi hade det, konstaterar Janette Jardefalk hos Telgebostäder.