Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags att kasta ut granen

Tjugondedag Knut står på lut, då ska granen ut. Kast från balkong och du får veta hut. Återvinning ger den ett värdigt slut.

Förr i tiden innebar tjugondedagen en festlighet. Julgransplundringen var förenat med att barn fick plocka godsaker från granen.

Däri hängde diverse sötsaker och frukt. Nu för tiden är det viktigare att vara miljömedveten, även vid plundringen.

– Julgranen, paketpapper, snören och kartonger, allt ska sorteras, säger Telges driftchef för insamling, Lennart Sandström.

Att kasta ut julgranen från balkongen är förbjudet, precis som det är att lämna den utanför huset på allmän plats.

– Det kallas nedskräpning. Ägaren är skyldig att lämna in den, säger Sandström.

Det man ska göra är att åka med den till en återvinningsplats. I Södertälje beger man sig till Returen, Tveta återvinningscentral eller om försäljaren har möjlighet att samla in den.

En återvunnen gran blir till flis på Tveta återvinning. Delar av det blandas ner med julskinkan i komposten, tillsammans med all annan mat som kommer från den gröna påsen.

Detta för att få fart på komposteringen. Den största delen av granfliset blir dock biobränsle som sedan förbränns på Igelstaverket. Därifrån kommer julträdet hem till oss igen som värme i våra element.