Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags att införa rimliga p-avgifter i stadskärnan

Nu har det gått ett par månader med de nya p-avgifterna i centrum och man bör kunna göra den utlovade översynen i förtid.

Det gick politisk prestige i frågan i höstas sedan alliansen dragit i gång en kampanj mot alla förändringar (den gick nog lite snett med dubbla namnunderskrifter etcetera), vilket gjorde att majoriteten till varje pris skulle genomföra sitt förslag oförändrat.

Att införa avgift på söndagar var ett rimligt förslag så inte jag och andra innerstadsbor kunde stå och ta upp platserna i onödan – det var positivt för butikerna och helt okej. Även höjningen från 15 till 20 kronor per timme är rimlig.

Det som gick snett var parkeringstiderna – det finns inget rimligt försvar för att ta 20 kronor/timme klockan 8–11 på söndagarna då alla butikerna är stängda och gatorna numera tomma. Lika orimligt är det att börja klockan åtta på morgonen övriga dagar.

Det försvar som sent omsider kom från det ansvariga kommunalrådet Ewa Lofvar Konradsson (MP) var att ”vi vill att centrumborna ska hyra i p-husen i stället”. Det är inget logiskt argument när gatorna är tomma så dags!

Det är inte kommunalrådet eller Miljöpartiet som ”äger” Södertäljes gator utan det är invånarna/ skattebetalarna.

Jag föreslår att man gör förändringar snarast möjligt så att det blir avgift vardagar 10–18 och helger 10–15 – då stämmer det någorlunda med butikstiderna och det blir en liten lucka innan stängningsdags för de rätt många Södertäljebor med knaper kassa att handla avgiftsfritt i stället för att handla på andra platser. Handeln behöver även dessa kunder.

Mot detta kan man invända att det kostar att ändra skyltar och avgifter men positivt med för- ändringen som gick snett var att den ändå, enligt kommunens hemsida ”bara” kostade 600 000 kronor. Då kan det vara värt att göra om och göra rätt.

Samtidigt bör man se över p-förbuden för snöröjning och renhållning vintertid då man stänger av en hel dag i olika stadsdelar till mångas förtret. Det borde räcka med en halvdag om man organiserade detta bättre.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel