Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags att göra EU lagom igen

Lagom betyder varken för mycket eller för litet, utan överdrift, eller för ändamålet lämplig storlek. Det är just ett sådant EU vi vill ha. EU ska fokusera på frågor som kräver gemensamma lösningar, och hålla sig borta från sådan som bättre sköts på nationell nivå.

Anmäl text- och faktafel

Låt oss fördjupa dessa tankar lite. Vad är ett lagom EU enligt oss?

Vi är EU-vänliga men säger bestämt nej till en superstat. Något Europas förenta stater ställer vi inte upp på. EU får inte svälla och bli en central maktapparat – det ska vara lagom. Snarare vill vi stärka medlemsländernas möjligheter att i hög grad få fatta beslut själva.

Subsidiaritetsprincipen ligger i Kristdemokraternas DNA. Det betyder att vi eftersträvar att beslut ska fattas på lägsta möjliga ändamålsenliga nivå. Det familjen kan bestämma på egen hand, ska inte kommunerna lägga sig i. Det kommunerna klarar på egen hand får inte bli en fråga för riksdag och regering. På samma sätt ska inte EU styra det Sverige på mest ändamålsenliga och bästa sätt kan sköta själv.

Kristdemokraterna går till EU-val på att motarbeta den så kallade sociala pelaren, som hotar Sveriges möjligheter att styra över sin egen välfärd. Ibland ska besluten fattas hemma runt köksbordet, som till exempel vem ska vara föräldraledig med barnen.

Ebba Busch Thor (KD) sa i en debatt: ”vi är inte klimatnationalister”. Växthusgaserna känner inga landgränser. Att ett land bygger höga skorstenar och på så sätt ser till att utsläppen hamnar i andra länder, kan gynna det egna landets miljöstatistik. Miljö- och klimatfrågorna är av oerhört stor vikt och därför måste Europaparlamentet få fatta regler kring detta. EU behöver leda den gröna omställningen. EU har världens mest ambitiösa system för handel med utsläppsrätter, det behöver fortsätta att utvecklas. Även länder utanför EU behöver övertygas om att ansluta sig. Det är definitionen av lagom gällande miljöpolitik.

Ny kärnkraft är en viktig fråga, både för Sverige och framför allt så att fler länder kan bygga kärnkraft. För att nå klimatmålen, måste kärnkraften utvecklas, inte avvecklas. Ett praktexempel på vad man skulle kunna göra i EU, är att ha en europeisk standard för godkännande av reaktorer och ny kärnkraft. Vi skulle kunna korta ansökningstider, vi skulle kunna få mycket mer tidseffektiva och kostnadseffektiva framtagningar av reaktorer och sätta gemensamma standarder för hur en reaktor i grunden ska vara byggd.

Vi kristdemokrater anser att EU måste stärka och försvara mänskliga rättigheter runt om i världen.

EU började som fredsprojekt och det är fortfarande fred som är det främsta syftet med gemenskapen mellan länderna. Vi kristdemokrater anser att EU måste stärka och försvara mänskliga rättigheter runt om i världen. Till exempel i Syrien och Irak har de kristna folkgrupperna blivit hårt drabbade av systematiska övergrepp och deras existens i regionen är hotad.

I Europarlamentet har Kristdemokraterna aktivt och framgångsrikt drivit igenom resolutioner för att erkänna IS övergrepp mot kristna och andra minoriteter som ett folkmord, samt upprättandet av en fredad zon på Ninevehslätten för de kristna i Irak. EU-bistånd ska kunna ges direkt till lokala kyrkor i Syrien och Irak. EU bör ihop med FN bidra till återuppbyggnaden av dessa länder så människor ska kunna få återvända hem. Fred, frihet och demokratisk utveckling behövs i Mellanöstern.

Detta är vår vision om ett mer lagom EU. Tycker du som oss? Lägg då din röst på KD i EU-valet den 26 maj.

Robert Halef (KD)

ordförande Kristdemokraterna Södertälje

David Winerdal (KD)

kommunalråd och gruppledare

Mats Siljebrand (KD)

ordförande omsorgsnämnden

Anna Syrjänen (KD)

vice ordförande äldreomsorgsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel