Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags att deklarera!

Årets deklarations­blanketter har börjat skickas ut.
Och den här gången vet du i förväg vilka kontroller som Skatteverket kommer att göra.

I år är det sju och en halv miljon deklarationsblanketter som skickas ut och i går öppnades möjligheten att e-deklarera. Skattemyndigheten vill slå ett slag för att

e-deklarera, vilket fler än 99 procent kan göra.

Genom att göra det undviks risken att göra fel med exempelvis summeringar samtidigt som du får en skatteuträkning gjord automatiskt, menar myndigheten.

I år avslöjar skattemyndigheten, i form av checklistor, vilka kontroller som kommer att göras. Det görs för att underlätta för privatpersoner men sägs samtidigt vara till för att avskräcka från försök till fusk.

Till exempel kommer man att kontrollera reseavdrag, försäljning av värdepapper och försäljning av bostadsrätter.

Annars är nyheterna i år få. En sak som dock påverkar många är gränsen för när du får börja dra av kostnader för resor till och från jobbet som höjts från 8 000 till 9 000 kronor.

De som hyr ut sin bostad kan däremot glädjas åt att schablonavdraget höjts från 5 000 till 12 000 kronor.

Störst möjlighet till sänkt skatt har annars de som har eller ska ansöka om skattereduktion för hushållsarbete och Rot-arbete, vilket hittills 600 000 personer gjort, med en total skattereduktion på sex och en halv miljard.