Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dagens Las diskriminerar unga

I debatten om Januariavtalet och Lagen om anställningsskydd låter det i allmänhet som om Centerpartiet och Liberalerna vill avskaffa anställningstryggheten. Så är det förstås inte.

Anmäl text- och faktafel

Kravet om saklig grund för uppsägning bör givetvis vara kvar. Däremot innebär regeln ”sist in, först ut” en ojämn fördelning av denna anställningstrygghet. Den maximeras för äldre arbetskraft som aldrig byter jobb, men minimeras för yngre och dem som bytt jobb.

Jag var själv med i riksdagens arbetsmarknadsutskott 1974 och behandlade lagen. Då utgjorde den ett viktigt framsteg, jämfört med tidigare förhållanden. Nu 45 år senare är det hög tid för en modernisering.

I mitten av sjuttiotalet karaktäriserades arbetsmarknaden i hög grad av traditionella industriföretag. Man började jobba på bruket direkt efter skolan och fortsatte till pensionen.

Det gäller att hänga med i kompetensutvecklingen för både företag och anställda, och det är naturligt att man byter arbetsgivare och kanske också arten av arbete.

Sedan dess har arbetsmarknaden förändrats i grunden.

Det gäller att hänga med i kompetensutvecklingen för både företag och anställda, och det är naturligt att man byter arbetsgivare och kanske också arten av arbete. Det kan vara viktigt att vidareutbilda sig en eller flera gånger.

Då är inte en anställningstrygghet baserad på anställningsår den bästa modellen. Visserligen kan man förhandla om undantag, men facket har vetorätt. Det är dock inte säkert att det är en ombudsman på tillfälligt besök som bäst förstår företagets och medarbetarnas behov.

I stället bör vi ha en anställningstrygghet som behandlar alla lika, kompletterad med ett flexicurity-system, som underlättar för den som vill vidareutbilda sig och/eller pröva på nytt jobb. Så får vi den flexibla, men ändå trygga arbetsmarknad som vi i dag behöver.

Förhoppningsvis kommer parterna överens om en bra modell för detta, som regering ock riksdag kan lagfästa.

Pär Granstedt

tidigare riksdagsledamot (C) och bland annat ledamot i arbetsmarknadsutskottet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel