Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Då kommer nya sopsystemet till dig

Villaägarnas källsorter­ing byggs nu ut, etapp för etapp. Systemet ger villa­­ägarna chansen att källsortera allt sitt avfall, med undantag för grovavfall och farligt avfall.

– Vi har gjort vissa smärre justeringar, men insamlingen går jättebra. Uppgiften att sortera både mjuk och hård plast slopas från den 1 april då det blir en enda gemensam kategori, säger Telge återvinnings insamlingschef Jörgen Åkerlund.

Telge Återvinnings sophämtare har hittills hämtat allt villaavfall utan kontroll men väljer numera att efter kontroll inte ta emot avfall som inte tillhör insamlingen. Så här fortsätter man utbyggnaden av sorteringen:

Etapp 1: Pershagen, Järna, Mölnbo och Hölö tätorter.

85 procent har valt systemet. Restpåsen från dessa områden har minskat med 50–70 procent. Matavfallet har ökat med 7–15 procent.

Förpackningar och tidningar (som ska samlas in enligt producentansvaret) har dubblerat insamlingsresultatet (Förändringen i mängder är än så länge baserad på stickprover).

Etapp 2: Östra delen av Södertälje tätort, bland annat Östertälje, Rosenlund, Grusåsen och Brunnsäng. Denna etapp är påbörjad med Östertälje och fortsätter senare under året med övriga delar.

Etapp 3: Västra delen av Södertälje. Fullföljs nästa år.