Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Då kommer jag att cykla på körbanan ...

Som alla trafikanter vet, eller borde veta, blir det från och med den 1 augusti tillåtet för cyklar att cykla på körbanan (i folkmun kallad bilvägen) även om det finns en cykelbana bredvid.

Jag som arbetspendlande åretruntcyklist kommer dock fortsätta att använda cykelbanan då de i de flesta fall fungerar bra i Södertälje.

Detta gäller på vägar med högsta tillåtna hastighet av 50 km/h. Vilket i Södertäljes fall betyder nästan på alla gator och vägar inom tätorten.

Jag som arbetspendlande åretruntcyklist kommer dock fortsätta att använda cykelbanan då de i de flesta fall fungerar bra i Södertälje.

Det finns dock några få situationer när jag kommer att tvingas använda bilvägen istället:

Om cykelbanan spärras av hundägare med flexkoppel tvärs över eller barnvagnar i bredd utan uppsikt eller vinglande mobilzombies utan omvärdskoll kommer jag att cykla på körbanan.

Om cykelbanan blockeras av bilar vid utfarter från tomter, köpcentra, bensinmackar etcetera kommer jag att cykla på körbanan.

Om cykelbanan används som upplag för schaktmassor vid vägarbeten eller containrar/Bigbags vid husbyggen kommer jag att cykla på körbanan.

Om cykelbanan används som parkeringsplats för vägarbetsfordon, budbilar, klottersanerare, taxi med mera kommer jag att cykla på körbanan.

Om cykelbanans uppfart har decimeterhöga kanter kommer jag att cykla på körbanan.

Om cykelbanan är dåligt underhållen med asfalt som har djupa potthål och tjälsprickor kommer jag att cykla på körbanan.

Om cykelbanan tar omotiverade omvägar vid korsningar och trafikplatser kommer jag att cykla på körbanan.

Om cykelbanan anläggs för bilisternas skull och inte för cyklarnas kommer jag att cykla på körbanan.

Om cykelbanan inte plogas inom rimlig tid kommer jag att cykla på (den snöröjda) körbanan.

Om cykelbanan inte plogas ända ner till asfalten utan gruset läggs ovanpå snömodden kommer jag att cykla på den rena och torra körbanan.

Om cykelbanan inte sopas på våren när snön försvunnit utan det dröjer ända in i juni innan gruset är borta kommer jag att cykla på körbanan.

Om cykelbanan genom bostadsområden blockeras av vägbommar och betongsuggor kommer jag att cykla på körbanan.

Men detta kommer säkert inte bli något problem i Södertälje. Här upplever jag klimatet mellan bilister och cyklister som mycket bra och jag är säker på att bilisterna kommer att ta hänsyn och underlätta för oss cyklister som ibland kommer att använda körbanan.

Anders Jansson

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel