Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Då börjar "Gudfaderns" kokainrättegång – här är berättelsen om honom

Artikel 5 av 7
Gudfadern i Södertälje
Visa alla artiklar

Han har kallats ”Gudfadern” – en av Södertäljenätverkets ”grundare” och tidigare ledare. Polisen har länge haft honom under uppsikt – alltifrån tiden som kriminell i Södertälje till misstänkt kokainleverantör i Colombia. Nu är det bestämt när rättegången mot honom inleds i Frankrike där han misstänks ligga bakom insmugglingen av ett kvarts ton kokain.

Den så kallade Gudfadern har suttit häktad i den nordfranska staden Lille i tre års tid misstänkt för grovt narkotikabrott. Han kopplas till smuggellasten av 258 kilo kokain som hittades gömd på ett malmfartyg från Venezuela som anlände franska Dunkerque den 17 juli 2011.

I anslutning till båten greps fyra sydamerikaner.

Narkotikalasten uppskattas ha ett värde på gatan på över 900 miljoner kronor.

Genom telefonavlyssning samt utpekandet från en av de gripna, menar den franske åklagaren att 42-åringen från Södertälje är en betydelsefull person i insmugglingen av lasten – något som kan rendera 30 års fängelse.

Viktig aktör

Åklagaren skrev i sin häktningsframställan 2013 att Gudfaderns samtycke var nödvändigt för att några beslut kunde tas av de andra i smuggelhärvan.

Men polisen menar också att Södertäljebon ligger bakom ett annat insmugglat parti kokain till Europa. Det gäller två till fem kilo kokain som anlände med ett fartyg till Wede vid Hamburg i april 2011 och som sen hämtades upp för vidareförsäljning i Tyskland.

Rikskriminalen och fransk polis inledde ett samarbete hösten 2012 i jakten på Gudfadern genom en så kallad JIT, Joint investigation team. Polisen höll uppsikt över hans rörelsemönster över Atlanten, mellan Colombia, Spanien och Södertälje. Ett halvår senare skred man till verket.

”Saknar legala inkomster”

– Vi har ju känt till att han reser mycket men saknar legala inkomster. Det är klart att polisen noterar sådant, sa Bo Eliasson, chef för rikskriminalens aktionsgrupp mot grov organiserad brottslighet, i samband med gripandet för tre år sen.

Den i dag 42-årige Gudfadern greps utanför spanska solkuststaden Malaga den 5 mars 2013. Han förnekar all inblandning i kokainlasten och har i en intervju med Expressen – via ett ombud tidigare sagt: ”Jag påstår inte att jag är Guds bästa barn, men jag har aldrig skickat ett gram kokain till Sverige, eller något annat land. Narkotikabranschen är smutsig”.

Enligt kammaråklagare Björn Frithiof vid Internationella åklagarkammaren i Stockholm, som drev det stora åtalet mot Södertäljenätverket 2012-2014, har datumet för rättegången nu slagits fast nere i Frankrike.

– Rättegången är planerad att hållas först i januari 2017, säger han.

Snabb rättegång

Rättegången beräknas dock gå snabbt, cirka tre veckor har nämnts. Det franska rättegångssystemet skiljer sig således markant från det svenska.

LT har via anhöriga till Södertäljebon försökt få en intervju med honom i häktet i Lille, men hans advokat ska ha avböjt. Gudfadern själv säger till Expressen att några inom polisen driver en personlig vendetta mot honom.

Enligt svensk polis har Gudfadern varit en av de ledande personerna inom Södertäljes kriminella sfär från sent 90-tal.

Polis och åklagare har anklagat honom för flera grova brott, men han har friats vid nästan alla domstolsförhandlingar. 1998 anklagades han för att ha placerat ett älghuvud med en morakniv i en annans bil i samband med en utpressning. 1999 upptäcker ett par elektriker två AK4:or med ammunition under taket ovanför Syrianska föreningen på Klockarvägen, där misstankarna riktades mot 42-åringen. Han åtalades på flera punkter men friades.

– Ett stort fiasko, minns kammaråklagare Elisabeth Bergström.

Fikade med Clark Olofsson vid Maren

Kort efter grep Södertäljepolisen honom igen, och anklagade honom för grovt narkotikabrott. Han hade setts fika med knarkdömde Clark Olofsson på en restaurang vid Maren och polisen hade fått tips om att han förvarade Olofssons ”vita pulver” hos en kvinna. Kvinnan erkände under polisförhör, men vid husrannsakan var pulvret borta. Bevis saknades, Gudfadern gick fri.

Men 2002 dömdes han till ett kännbart straff, sex års fängelse i Göteborgs tingsrätt för utpressning och människorov. Kring 2005, efter att ha suttit av straffet på Kumlaanstalten, flyttade flyttade han till Colombia.

Polisen menar att Södertäljenätverket startade med Gudfadern och några andra. Men i intervjun med Expressen häromåret säger 42-åringen att han efter frisläppandet inte kände igen sin hemstad Södertälje. Att det spårat ur och att han inte kunde försvara våldet som börjat drabba vanliga människor.

”Blandar aldrig in vanligt folk”

”Jag har aldrig varit för att öppet demonstrera att man är kriminell och jag blandade aldrig in vanligt folk i våra problem, jag gjorde inte någon så att säga ”vanlig person” illa eller behandlade någon respektlöst, säger han.

I Gudfaderns frånvaro klev en ny ledare fram enligt polisen och tog kommandot över Södertäljes undre värld och Södertäljenätverket: Bernard Khouri, i dag livstidsdömd för anstiftan till tre mord i gangsterkriget mellan Södertäljenätverket och Bandidos undergrupp X-team.

Men även Gudfadern greps och satt häktad, dock bara i en veckas tid, skäligen misstänkt för anstiftan till dubbelmordet mot bröderna Moussa. Men han släpptes och åtalades aldrig. Gripandet skedde i september 2011 strax innan åtalet väcktes mot Khouri och Södertäljenätverket. I polisförhöret förnekar Gudfadern:

– Jakob Moussa var som en bror för mig.

”De yngre vill inte lyssna”

Han säger också att han förgäves försökt få stopp på konflikten mellan grupperingarna i Södertälje.

– De yngre vill inte lyssna på oss längre ... De yngre går sin egen väg tyvärr. Det är inget som vi kan påverka längre.

Khouris advokater menade däremot under Oasenrättegången att Khouri borde frias eftersom det fanns så många alternativa anstiftare till dubbelmordet utifrån polisens egen utredning. Gudfadern var det starkaste spåret. Bland annat pekade de på den mejlkonversation som polisen hittat i brandväggen på en dator, där den tidigare gangsterkungen Milan Sevo varnade Jakob Moussa för ett mordkontrakt som påstods ha lagts ut av Gudfadern våren 2009.

Men det övertygade inte domstolarna. Åklagaren Björn Frithiof svarade att det var troligt att fler än Khouri låg bakom planeringen av dubbelmordet men att man inte kommit åt dem, sa han.

Helikopterrånet i Västberga

Polisens teori – enligt en initierad poliskälla – har även varit att osämjan mellan Gudfadern och Joakob Moussa hade sin upprinnelse i helikopterrånet i Västberga den 23 september 2009.

Polisen med god insyn säger:

– Vi tror att Jakob och NN (Gudfadern) har varit med och finansierat hela operationen och kan ha hjälpt till att tvätta bytet, de var inte med personligen utan som projektledare. Det fanns uppgifter om att Jakob Moussa blivit ”girig”, vilket gjort Gudfadern rasande, hävdade källan.

Men inte heller det räckte för ett åtal utan stannade på teoristadiet på utredarnas bord. Gudfadern levde nu allt mer i Sydamerika.

– Ett jetsetliv pendlandes mellan Colombia och Venezuela, har Bo Eliasson, chef för rikskriminalens aktionsgrupp mot grov organiserad brottslighet, sagt till LT.

Lade sig i gangsterkriget

Så hade det kunnat fortsätta, om han inte engagerat sig i händelseutvecklingen på Södertäljes gator i samband med den eskalerande konflikten mellan X-team och det lokala Södertäljenätverket.

Innan gangsterkriget brakade loss sågs Gudfadern i Södertälje allt oftare, där han försökte medla mellan grupperna och förmå X-teamledaren Dany Moussa att ta av sig X-teamtröjan. Det hjälpte inte, gangsterkriget brakade loss med flera skjutningar och dödsfall.

Efter morden på bröderna Moussa 1 juli 2010, sågs Gudfadern frekvent i Södertälje. Flera gånger stoppade polisen den bepansrade Mercedesbil som Nätverket, enligt polisen, ska ha köpt in från Tyskland efter mordförsöket på Nedre Torekällgatan natten mot 2 april 2010, då en kusin till Khouri träffats av flera skott från X-teammedlemmar.

Flera polisrapporter visade att Gudfadern satt i bilen vid polisens många ”stopp och kontroller” tillsammans med personer iklädda skottsäkra västar. Han hade återkommit från Colombia för att försöka avstyra ett eskalerande krig mellan Södertäljenätverket och Bandidos.

Förhandlade fred med Bandidos

En av de viktigaste fredsförhandlingarna mellan grupperna hölls på ett hotell i Västertorp den 26 oktober 2010, enligt en initierad poliskälla. Tidigare uppgifter om att fredsförhandlingen hölls i S:t Afrems kyrkas lokaler i Geneta som framkommit, stämmer inte. Det hölls förvisso en förhandling i kyrkans lokaler 2010 men den gällde frågor som skulle lösas kring en avhoppad Bandidosmedlem från Södertälje, något kyrkan senare sade sig ha varit ovetande om.

I fredsförhandlingen på hotellet i Västertorp förde Gudfadern ordet för Södertäljenätverkets sida. Enligt poliskällan ska han ha förhandlat med en välkänd Bandidosledare i Sverige. Ett rum hyrdes och vakter från de kriminella gängen placerades ut.

– Det de inte visste var att vi visste om allt och hade placerat ut mikrofoner, säger polisen till LT.

I dag anser polisen att Gudfaderns roll som ledare för Nätverket är marginaliserad, att han självmant distanserat sig från gängmiljön.

I januari 2017 inleds rättegången i Frankrike. Då återstår att se om den franske åklagarens bevisning håller eller om Gudfadern ännu en gång kliver ut som en fri man.

Torbjörn Granström [email protected]