Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Då börjar det sopas på gatorna

Nu är det dags att sopa in våren. På måndag ger sig kommunens renhållningsbilar ut på gatorna för att frigöra dem från sand. Här kan du se kommunens sopningsplan.

Annons

Under veckan har kommunen passat på att sopa de öde skolgårdarna rena från sand, eller flis som driftsplanerare Maria Mickelsson kallar det. På måndag ger de sig ut för att rensa upp på Södertäljes gator.

– Sopningen går enligt plan, vädret är med oss. Duggregn är perfekt för det dammbinder. Vi har vattenbilar för att det ska damma mindre men är det för varmt så dunstar det snabbt, säger Maria Mickelsson som jobbar på samhällsbyggnadskontoret i Södertälje kommun.

Mellan fem och sex veckor tar det att sopa gator och vägar i Södertälje kommun, men det beror mycket på väder och hur mycket sand som ligger ute. Snö, hagel och kraftigt regn drar ut på processen.

– I backiga områden tar det längre tid eftersom det sandas mer i backar. Men det är mindre flis ute nu än förra året, säger Maria Mickelsson.

Varje fastighetsägare ska själv ta hand om sanden som spridits ut på  på sin mark och på trottoarer och gångbanor som kantar tomten. Sand på gångbanor intill en väg får man skjutsa ut i gatan några dagar innan kommunens renhållningsbilar kommer förbi. Exakt när det sopas i de olika områdena är svårt att förutse säger Maria Mickelsson, men det finns ett schema över vilken ordning de sopas i (se faktaruta).

– Man ska inte sopa ut det för tidigt för då kan det bli problem med framkomligheten. Några dagar innan är optimalt, säger Maria Mickelsson.

Turordning för sandsopning i Södertälje

Södertälje tätort och Enhörna (med början i april): Centrum, Karlhov, Lina, Ronna, Enhörna, Geneta, Bårsta, Blombacka, Västergård, Olovs hage, Högloft, Mariekälla, Saltskog, Värdsholmen, Hovsjö, Pershagen, Södra, Östertälje, Fornhöjden, Glasberga, Hagaberg, Rosenlund, Grusåsen, Brunnsäng, Ritorp, Nydala, Ragnhildsborg, Bergvik, Oxelgrenshagen, Moraberg.

Södertäljes kommundelar (med början i mars): Järna, Hölö, Mölnbo (ändringar kan förekomma).

Källa: Södertälje kommun

Nykvarn: Schemat för sandsopning är ännu inte klart.