Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Czerapowicz om flytten: ”Hoppas att bli polack”

Efter två framgångsrika år i Kings är Chris Czerapowicz redo för ett nytt äventyr. I polska Krosno hoppas han på en stor roll och kommer även jobba för att bli polack.

Två säsonger och två SM-guld. Det blev facit för Chris Czerapowicz under tiden i Södertälje Kings.

Tidigare i somras stod det klart att forwarden nu ger sig ut på nya äventyr. Hans nästa klubbadress är Miasto Szkła Krosno

i polska högstaligan.

– Krosno visade störst intresse och det var där jag skulle få störst roll i laget. De har bara tre importer. Så de vill att jag ska spela mycket, vilket kommer vara bra för min fortsatta utveckling, säger Chris Czerapowicz.

Men att det blev just Polen för Göteborgaren finns det flera förklaringar till. Som efternamnet vittnar om har han delar av sina rötter i landet. Förhoppningen nu är faktiskt att få polskt medborgarskap.

– Min gammelfarfar flyttade från Polen till USA. Så där i från kommer mina polska rötter. Det är långt tillbaka, men jag tror ändå kanske att jag kan bli polack. Jag hoppas det. Vi får se. Jag hoppas de hjälper mig med det där.

Varför vill du bli det?

– De har en regel att de måste vara två polacker på planen samtidigt. Så i fall jag har det passet så får jag spela mer helt enkelt. Det hade varit gött.

Men någon polska pratar han inte, men inser att det börjar bli dags att börja plugga.

– Vi får se. Men jag måste ju försöka lära mig lite i alla fall.

Vad vet du om din nya klubb?

– Jag vet att de är nykomlingar i polska högstaligan och att de vann 29 matcher och förlorade en i andraligan i fjol. De vill vinna och deras ambition är att komma till semifinal och komma långt i cupen.

En ambition som passar bra menar Czerapowicz, som efter sina två år i Södertälje nu känner sig redo för utlandsäventyret.

– Jag är redo för det. Verkligen. Jag vill testa, och visa, att jag kan ta en lika stor roll där som jag gjort i Södertälje. Jag spelade ju fyra år i USA, sen har jag testat lite i Italien, så helt nytt är det inte.

Något han går miste om i samband med flytten är cupspelet i Europa.

– Det kommer jag absolut sakna, jag är ju van efter åren här i Södertälje att spela många matcher. Nu får man lägga mer tid på träningarna i stället.

Han kom till Södertälje efter fyra år på Davidson Univercity i USA. En tid han nu ser tillbaka på med glädje.

– Det har varit toppen och jag känner att jag utvecklats mycket som spelare. Jag hoppas att kemin i nya laget kommer vara lika bra som den varit här.

Vad känner du att du blivit bättre på sen du kom till Kings?

– Jag har framförallt blivit mer allround, och sen har jag blivit bättre på att ta för mig.

Går vidare efter två SM-guld

Chris Czerapowicz är, efter Mike Joseph och Skyler Bowlin, tredje spelaren att lämna mästarlaget från

i våras. Han går till polska liganykomlingen Miasto Szkła Krosno med två SM-guld på meritlistan.

Säsongerna i Kings

2014/15: 41 matcher (i liga- och Europaspel), 21 minuter, 9,3 poäng, 4,5 returer och 44,1 procent i skyttet från golvet.

2015/16: 53 matcher, nära 29 minuter, 12,6 poäng och 4,9 returer per match. Sköt bättre – 46,8 procent.

Södertälje Kings har redan hittat en ersättare till Chris Czerapowicz: estniske forwarden Tanel Kurbas, som värvats från Tartu Rock.

Kingstruppen i sin helhet just nu: Cameron Rundles, g, (ny, från Falco, Ungern), Henrik Sjölin, g, Davis Lejasmeiers, g, Tanel Kurbas, f, Toni Bizaca, f, Adam Ramstedt, f, Nick Spires, c, Aaron Anderson, c.