Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cyklisterna lever farligt

Lika många skadas allvarligt i trafikolyckor när de färdas på cykel som i bil, 1700 personer per år för respektive grupp. Tidigare trodde man att endast 300 av de skadade var cyklister.

 Det visar ny statistik framtagen genom en ny mätmetod för Stockholms län från försäkringsbolaget Folksam.

Mörkertalet har lett till felsatsningar, enligt försäkringsbolaget. Bland annat kunde mycket lidande för de skadade cyklisterna undvikits om de mer aktivt uppmanats att använda cykelhjälm.

– Huvudskador leder oftare till livslånga problem jämfört med andra skador, säger Maria Krafft på Folksam.

Av de 3329 cykelolyckor med huvudskador som inträffade mellan 2008 och 2010 hade drygt hälften kunnat undvikas om cykelhjälmen varit på huvudet.

– Det har lagts ner stor kraft på att förbygga olyckor i biltrafiken. Mitträcken, hastighetsändringar och fartkameror har varit effektiva. På cykelsidan finns tyvärr inga motsvarande insatser, säger Maria Krafft.

Sedan i fjol har den nya mätmetoden för trafikskador tillämpats.

Mätmetoden tar större hänsyn till kroniska besvär som kan uppkomma långt efter en olycka.

Även insamlingsmetoden har förändrats, tidigare har statistiken byggt på polisrapporter, men eftersom en stor del av singelolyckorna på cykel inte kom polisen till känna missades dessa i statistiken. Nu inkluderas även registrerade sjukhusbesök med huvudskador i statistiken.