Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cyklister i masskrock efter att ha körts på av smitare

På söndagen fick tre cyklister föras till sjukhus efter en påkörningsolycka strax utanför Södertälje. Bilisten avvek från olycksplatsen.

Toni Corelli fick ena axeln sliten ur led och Tord Pettersson gjorde illa höften och tar sig fram med hjälp av en krycka. De båda rör sig stelt och grimaserar. Ändå har de haft tur, säger de. Det kunde ha gått värre.

Det var på söndagen som ett 15-tal personer från cykelgruppen Team ATM bestämde sig för att cykla ned och fika på Eldtomta kafé, mitt emellan Vårsta och Skanssundet.

De cyklar Väg 225 och är nästan framme i Vårsta när en hästtransport börjar köra om.

Klockan är då strax före tolv och cyklisterna ligger i två spikraka led, för att minska omkörningssträckan. Toni Corelli och Tord Pettersson ligger i täten.

– Jag blir påkörd bakifrån och träffas av skärmen som täcker hjulen och sticker ut en del från släpet, berättar Toni Corelli, som kör omkull.

Ytterligare sju eller åtta personer kör därefter också omkull och cyklister och människor ligger på vägen.

– Jag svimmade av smärtan och det bar av med blåljus till Huddinge sjukhus och traumaavdelningen, berättar Toni Corelli.

Även Tord Pettersson fördes med ambulans till sjukhus, liksom ytterligare en cyklist, som visade sig fått en fraktur på ena nackkotan.

Både Toni och Tord kunde efter undersökningar lämna sjukhuset senare under söndagsnatten, men båda är nu sjukskrivna två veckor.

– Olyckan skedde precis innan ett övergångsställe där vägen smalnar av och det blir 40 kilometer i timmen. Och omkörningsförbud, alltså helt fel ställe att köra om på, säger Toni Corelli, som nu vill se en debatt om hur bilister och cyklister ska samsas på vägarna.

– Jag cyklar runt 1800 mil om året och åker bil 4000 mil, så jag vet vad det innebär både att cykla och att köra bil. Och aldrig att jag skulle ligga nära en cyklist när jag kör bil. Så bråttom har jag inte, det kan lätt få katastrofala följder, säger han.

De båda är överens om att klimatet ute på våra vägar hårdnar allt mer.

– Det är bättre i andra länder där jag cyklat. I både Italien och Spanien exempelvis råder en annan mentalitet och man respekterar varandra. Jag tycker att Sverige är värst, säger Toni Corelli och tar ett par exempel.

– Bilister sprutar spolarvätska på oss eller ger oss ett finger. För tio dagar sedan var det en liknande olycka i Pershagen, där föraren smet. Jag skulle säga att jag är med om en eller två incidenter per vecka. Men det här var något annat, jag räknar inte med att bli rammad av en bilist.

Efter påkörningen på söndagen avvek bilisten från platsen och polisen utreder nu en eventuell smitning.

– Den som körde måste ju ha sett vad som hände. Min känsla är i stället att det handlade om att markera mot oss, att vi skulle flytta på oss, säger Toni Corelli.