Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cykelstråk ska få fler att ställa bilen

Ett nytt cykelstråk mellan Södertälje och Nykvarn blir verklighet 2014.

Annons

– Vi behöver få fler människor att pendla miljövänligt till och från Södertälje, säger Bengt Andersson, infrastrukturstrateg på samhällsbyggnadskontoret.

Det är den gamla banvallen genom Almnäs och Mörby som är tänkt att bli ett nytt cykel- och gångstråk.

– Man kan redan i dag cykla där men det krävs en mountainbike för att det ska vara bekvämt, konstaterar Bengt Andersson.

För att göra stråket mer tillgängligt och locka människor att välja bort bilen planeras en asfalterad väg för både cyklister och gångtrafikanter.

– Södertälje kommun hamnar högt när det kommer till arbetet med miljön. Men det är för få som går och cyklar till jobbet och där behöver vi bli bättre. Banvallen är en potentiell snabb cykelförbindelse med ett utmärkt pendelavstånd.

Förhoppningarna från kommunens sida är att det framtida cykelstråket ska komma att ingå i det regionala cykelnätet i Stockholms län.

– Ärendet ska ut på remiss under våren och båda kommunerna kommer förtydliga våra önskemål i yttrandet, säger Bengt Andersson.

Det är fortfarande oklart om vem som ska finansiera cykelbanan och hur mycket den kommer att kosta.

– Kostnaden är inte utredd men det kommer troligtvis att handla om några miljoner kronor. En möjlig lösning är samfinansiering mellan stat (i det här fallet Trafikverket) och kommun. I slutändan är det politikerna som får ta ställning till projektet, säger Bengt Andersson.