Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cityomvandling i fokus för stadsbyggar

Södertäljes egna stadsbyggare tog chansen att visa besökande under Stadsbyggnadsdagarna hur man vill göra om Södertälje centrum levande.

Kanske var det för att de vill komma ut från stadshusets föreläsningar, men över 70 av konferensens 130 deltagare valde att följa med på stadsvandringen i centrum i går. Så tre stora grupper lotsades runt på stan och lyssnade intresserat på hur Södertälje ska få ett mer attraktivt centrum.

Nya samhällsbyggarstrategen Sofi Cyréus ledde en av grupperna:

–Målet för Södertälje City – i samverkan är att öka livet i stan. Och vill man ha folkliv behövs människor – och bostäder. Så nu håller vi på att bygga, främst på kommunala parkeringsplatser, förklarade Sofi för sina kollegor från andra städer.

–Vi har ju netto-inpendling hit. Och bygger vi attraktivt i centrum lär lägenheterna knappast bli tomma, sa Cyréus sedan hon visat Inre Maren, Slussholmen, Orionkullen och Stora torget.

–Vi har storslagna mål, varav ett är att bli årets stadskärna 2018. Kanske kan det gå, fortsatte Sofi medan hennes följeslagare tittade förundrat på hur det skulle byggas bostäder på slänten till Orionkullen.

Att omkring 250 nya bostäder ka byggas de närmaste åren, samtidigt som Sjöfartsverket bygger ut kanalen, fick åhörarna att lystra till.