Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cirkus Cirkör: I dag skulle vi agerat annorlunda

En våldtäktsmisstänkt man fick vara kvar i en av Cirkus Cirkörs föreställningar trots att han anhållits i sin frånvaro, rapporterar "Kaliber" i Sveriges Radio P1. Nu säger cirkusen att man borde ha agerat annorlunda.

Den våldtagna kvinnan var vikarie på företaget men slutade efter händelsen som ska ha skett på en av företagets fester. Hon polisanmälde mannen vilket hennes arbetsgivare informerades om. Trots det jobbade mannen kvar under polisutredningen, men han häktades efter den sista föreställningen. Han dömdes senare till två års fängelse och har inte fått några fler uppdrag från företaget.

Anders Frennberg, vd på Cirkus Cirkör, säger att det var motstridiga uppgifter och att mannen därför fick vara kvar.

– Vi visste inte riktigt då och med tanke på hur omtyckt han var, vad det här betydde för honom och att det var viktigt för oss att han var med, så ville vi ha kvar honom i produktionen. Vi har ändå ett läge här då vi inte tror att han är farlig, säger han till "Kaliber".

I ett skriftligt uttalande säger Cirkus Cirkör att de i dag skulle ha agerat annorlunda. De framhåller att de inte agerade fel i juridisk mening – men att det "ur offrets perspektiv resulterat i bristande hantering och otydlig upprättelse".

– I efterhand har vi insett vilka påfrestningar vår hantering har inneburit för den utsatta och de som kände till händelsen. I dag skulle vi ha agerat annorlunda.

Sedan metoo-uppropet har Cirkus Cirkör bland annat påbörjat chefs- och ledarutbildningar kring sexuella övergrepp och trakasserier.

TT