Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chockhöjda skatter leder till systemkollaps

Chockhöj skatten nu – det är Ung vänsters Tristan Ojannes recept för ett bättre Sverige (LT, 24 februari). Gammal nattstånden vänsterpolitik i sin prydno, med andra ord. Låt vara med ungt radikalt stuk.

Annons

Vad Ojannes, och såvitt vi förstår de flesta andra vänsterpolitiker, inte begriper är att ett land inte kan höja skatter hur mycket som helst och räkna med att statens inkomster ska öka.

Till slut nås en brytpunkt där de höga skatterna inte leder till mer utan mindre klirr i skattekistan. Med ständigt höjda skatter minskar både företagares och enskildas incitament att vara produktiva och göra rätt för sig.

De är inte dummare än att de inser att det inte spelar någon roll hur mycket de än sliter och släpar, eftersom det hela tiden blir mindre kvar i plånboken efter skatt. Bättre då, resonerar många, att leva på bidrag eller flytta utomlands. Till slut får vi ett överskott av ickeproduktiva individer vars möjligheter att betala de höjda skatterna är försvinnande små.

De ”extra två hundralappar” staten håvar in från Ojanne och alla andra medborgare kommer därför ingalunda att bidra till kortare vårdköer eller bättre möjligheter att få jobb. De försvinner i stället in i ett bottenlöst svart hål.

Ung vänster-representantens recept för ett bättre och mer solidariskt Sverige är därför tvärtom det säkraste receptet för systemkollaps. Detta är elementär nationalekonomi, Tristan Ojanne. Men du kanske aldrig gick den kursen?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel