Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chockbesked: Gnestapendeln försvinner

Gnestapendeln hotas av nedläggning redan till nästa år. Beskedet slog ner som en bomb i Stadshuset under onsdagsförmiddagen och politiker och tjänstemän jobbar nu febrilt med att få fram mer information om situationen.

Trafikverket vill lägga ner pendeltågslinjen till Gnesta, något som även skulle inkludera Mölnbos pendeltågstrafik.

Orsaken är att det är dålig spårkapacitet i det aktuella området och Trafikverket prioriterar fjärrtågstrafiken framför pendeltågstrafiken.

Till nästa år har flera nya aktörer aviserat att man vill börja trafikera sträckan Stockholm–Göteborg och i det sammanhanget får pendeltågstrafiken stryka på foten.

Om Trafikverket får som de vill.

Chockbeskedet nådde kommunalrådskansliet under onsdagseftermiddagen.

– Konsekvenserna av det här skulle vara enorma. Vi har i dag fått en kort information och vi är jätteoroliga. Flera av våra tjänstemän jobbar nu intensivt med att få fram mer information, säger Elof Hansjons (S), kommunalråd i Södertälje.

Den informationen som nått Stadshuset under eftermiddagen är att spårkapaciteten mellan Järna och Gnesta är så dålig att utrymmet inte räcker när fjärrtågstrafiken prioriteras.

Pendeltågsresenärer i Mölnbo och Gnesta kan med det här förslaget förlora ett oerhört viktigt kommunikationsmedel.

– Vi har stor arbetspendling från Gnesta och Mölnbo till Södertälje, det här slår hårt mot både resenärer och våra företag i kommunen. In- och utpendlingen i Södertälje måste bara fungera, tar man bort pendeltågstrafiken på den här sträckan tar man bort en oerhört viktig artär, säger Elof Hansjons som fick det helt oväntade beskedet som en kalldusch.

– Vi har inte fått några indikationer på det här tidigare. Och det känns som ett mycket konstigt beslut av Trafikverket, säger han.

I Mölnbo, med sina cirka 2000 invånare, är beskedet ett riktigt dråpslag.

– Det här är en katastrof för bygden! Redan i dag är förbindelserna dåliga, men blir det här verklighet så lägger det en död hand över hela bygden, säger Andreas Wang Ellefsen (MP), förste vice ordförande i Vårdinge-Mölnbo kommundelsnämnd.

Enligt Elof Hansjons har SL aviserat att man vill fortsätta köra pendeltågstrafik på den aktuella sträckan.

– Där är SL med oss, vi pratar nu också med politikerna i Gnesta kommun för att gå samman i den här frågan och tydliggöra för Trafikverket hur viktig arbetspendlingen är.

Den informationen som Hansjons hade på onsdagskvällen är att SL och Trafikverket har ett möte redan i nästa vecka och ett beslut kan komma att fattas så snabbt som inom 14 dagar.

Pendeltågstrafiken till Mölnbo och Gnesta kan i sådana fall upphöra redan till nästa år, 2014.