Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chefen spionerar på personalen

Allt fler chefer håller koll på sin personal med hjälp av kameror. Detta resulterar i att de anställda känner sig övervakade och kränkta och flera har anmält det till Länsstyrelsen.

Det skriver Sveriges Radio på sin nätupplaga. Cheferna ska sätta upp kamerorna och koppla dem så att de kan hålla koll hemifrån.

Från början har övervakningen främst varit tänkt för undvika rån i kassan och kunna se vilka som rör sig in och ut vid entrén. Helena Bäck, som är jurist på Länsstyrelsen, berättar för SR om många klagomål, inte sällan från café- och restaurang-personal som känner sig övervakade av sin arbetsgivare.

- Man sätter väl upp kameran under förevändningen att det ska vara till skydd för personalen, för att undvika rånrisken i kassan och entrén. Men vi har ju stött på att man har använt de här kamerorna till helt andra syften. Man har suttit och övervakat personalen och om någon gått ifrån kassan, så ringer de upp och säger till personalen i fråga att nu har du varit borta i fem minuter. Var var du? Vad gjorde du? De som vi har talat med berättar att det räcker med att de går på toaletten, så ringer chefen och frågar var de är, och de upplever det här som väldigt, väldigt obehagligt, säger Helena Bäck till radion.

Förra året dömdes Busslink till böter för olaglig övervakning, bland annat av Råstagaraget i Stockholm. Tidigare i år protesterade fackförbundet SEKO mot att SJ smygfilmat personal i syfte att komma till rätta med svinn i restaurangvagnarna.

Enligt fackförbundet Hotell- och restaurang känner man till problemet med övervakning av personalen.

- Naturligtvis tycker vi det är helt oacceptabelt att man har en sån kontrollfunktion på sin personal, att man hemifrån kan arbetsleda mer eller mindre. Liksom kameraövervakning där man har vissa vaktbolag som går in och mer eller mindre leker privatdetektiv, och ska utreda personal och rentav förhör personal. Så visst, man hör skräckexempel, säger Mikael Berge, ombudsman på Hotell- och restaurang till radion.