Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centrum är inte sig likt längre

Om man gör tankeexperimentet att någon, som bodde i kvarteren Kometen eller Månen utmed västra delen av Storgatan före 1960, kommer tillbaka i våra dagar, skulle vederbörande knappast känna igen sig.

Bilden är tagen en bit upp i S:ta Ragnhildsbacken mot öster. Den tillbakakomne skulle då komma ihåg hur där tidigare såg ut och kanske häpna över förändringarna.

Till vänster fanns då den ljusgröna byggnad som låg i hörnet mot Storgatan. Den brukade skämtsamt kallas för Klorofyllpalatset. I hörnbutiken låg Ullamagasinet, den enda butik i centrum som annonserade att den hade finskspråkig personal, suomea puhutaan (här talas finska).

Gick man över Storgatan hittade man Allards blomsterhandel. På högra sidan om S:ta Ragnhildsgatan, i hörnan mot Storgatan, fanns Skandinaviska banken, eller Skandinaviska enskilda banken som den kom att heta, förkortat SEB.

Över Storgatan noterar vi järnaffären Nillson Luthman som några år tidigare drabbats av en kraftig brand och höll på att flytta till Södra. Rivning pågick där i likhet med vad som skedde i andra delar av de fyra kvarteren på Storgatans östra sida. S:ta Ragnhildsgatan kom att förändras kraftigt även den. Gatan delades upp och den östra delen kom att kallas för Kanalgränd.

Nästa avsnitt blev en del av kvarteret Tellus och S:ta Ragnhildsbacken kom att ingå i storkvarteret Luna.