Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centerpartiet bör leda klimatomställningen

FN:s klimatmöte i Durban måste nu följas upp med konkreta åtgärder. Centerledningen bör gå från ord till handling, bli en grön kraft inom alliansregeringen och se till att regeringen skärper Sveriges klimat- och energipolitik. Vi har sju konkreta förslag.

För det första, minska utsläppen i EU. Centerpartiet måste se till att Sverige, som miljöminister Lena Ek tidigare krävt, sluter upp bakom förslaget att EU ska skärpa ”det nuvarande utsläppsmålet från 20 till 30 procent till år 2020, oberoende av vad resten av världen gör när det gäller klimatpolitiken”.

För det andra, följ EU-direktiv om nya klimatåtgärder. Centerpartiet måste, som näringsminister Annie Lööf tidigare krävt, leva upp till EU:s direktiv och se till att Sverige från och med 2013 satsar långt mer än hälften av intäkterna från utsläppshandeln på nya klimatåtgärder.

För det tredje, skärp energieffektiviseringen. Centern måste driva genom en skärpning av det svenska målet för energieffektivisering så att energianvändningen inte tillåts öka, utan minskar även i absoluta tal.

Nummer fyra, mer vindkraft. Centerpartiet måste skapa förutsättningar för partiets inriktning att ”utbyggnaden av vindkraften fortsätter i oförminskad takt”. Det kräver en

ökad ambitionsnivå för förnybar elproduktion. Samtidigt måste utbyggnaden av elnäten prioriteras.

För det femte, lokalt delägande. Centerpartiet måste driva igenom sitt eget förslag om att främja den andelsägda vindkraften. Det skulle ligga helt i linje med partiets uppfattning om att ”det lokala delägandet är mycket viktigt för att skapa acceptans för vindkraft i områden med bra vindlägen”.

För det sjätte, lev upp till sollöftet. Centern måste se till att regeringen lever upp till sitt vallöfte om ”ytterligare insatser” för att ”stimulera utvecklingen av solceller och solvärme”. Sverige bör införa nationella mål och kraftigt öka insatserna för både solel och solvärme.

Nummer sju, uppmuntra småskalighet. Centern måste snarast genomföra sin egen politik om att den som investerar i småskalig förnybar elproduktion, som solceller och mindre vindkraftverk, ska få kvitta sin elproduktion mot sin elanvändning.

Centerpartiet har nu en historisk chans att gå i spetsen för en nödvändig klimat- och energipolitik, baserad på förnybar el och energieffektivisering. Vi hoppas att Centern tar chansen.

ordförande Svensk solenergi

Svante Axelsson

generalsekreterare Naturskyddsföreningen

Annika Helker Lundström

vd Svensk vindenergi

Lars Andrén

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel