Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centern står stadigt när det gäller Moraån

I LT den 5 januari 2016 är Gunnar Karlsson (S) bekymrad över Järna kommundelsnämnds beslut av den 10 december. Jag förstår att du, Gunnar, hyser oro för kulturlandskapet kring Moraån norr om dämmet vid Nykvarn.

Miljöpartiet har sprattlat, under flera år, i denna för kulturlandskapet i Järna så viktiga fråga och förordat en rivning av alla dammar. Nu har de stött på motstånd från medborgarna i Järna och lägger över drivandet av rivningen av dammar på en bulvan, Sportfiskarna. En föreningen, där företrädare för Miljöpartiet har intresse.

Nu hoppas Miljöpartiet tillsammans med övriga socialister i trojkan på att Sportfiskarna och länsstyrelsen tillsammans ska ödelägga kulturlandskapet i Moraån norr om Nykvarn. Länsstyrelsen och föreningen Sportfiskarna – en minst sagt märklig myndighetsutövning!?

Länsstyrelsen bör ta sig en titt på vad vattendomstolar, så sent som under 1940-talet, kommit till för utslag vad avser Moraån, innan de tillsammans med Sportfiskarna börjar spränga dammar i Järna.

Beträffande byggnader utan tillstånd kan vi upplysa länsstyrelsen om att det finns fler i Järna som saknar tillstånd, bland annat våra kyrkor, några 100 år äldre än Nykvarnsdämmet. Blir det tillsynsärende även på dem?

Till Gunnar Karlsson och andra som värnar om kulturlandskapet – ett lugnande besked från Centerpartiet: Vi sviktar inte i frågan om att bevara kulturlandskapet norr om dämmet i Nykvarn.

I Järna kommundelsnämnds beslut från den 10 december står: ”Moraån norr om naturreservatet lämnas i befintligt skick”, det vill säga Moraån norr om Nykvarnsdammen.

För Centerpartiet gäller det beslutet! Vi får se om Centern blir ensamma om att hålla fast vid det beslutet. Den risken finns.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel