Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centern hoppar av: ”Vi blir mest överkörda”

Centern i Nykvarn hoppar av samarbetet med Nykvarnspartiet och Moderaterna.
– Vi blir mest överkörda, säger Börje Karlsson.

Centern har varit en del av den styrande majoriteten i Nykvarn sedan 2002.

Men är det inte längre. I går meddelade Centern att samarbetet med Moderaterna och Nykvarnspartiet är över. Beslutet togs av ett enigt medlemsmöte.

– Vi har inget inflytande, säger gruppledaren Börje Karlsson (C), som tycker att det är orimligt att hans parti ska ta ansvar för beslut som man inte kan påverka.

– Nykvarnspartiet och Moderaterna har majoritet själva och behöver inte lyssna på oss om de inte vill.

Lyssnar de?

– Stundtals, i miljöfrågor som är det som vi är bäst på. Annars blir vi mest överkörda, säger Börje Karlsson.

Han är också missnöjd över att Centern inte har en ordinarie plats i kommunstyrelsen. Majoriteten har sex av nio stolar och Centern borde ha en av Moderaternas, tycker Börje Karlsson.

– Att vi skulle lämna majoriteten har varit på gång länge, redan vid valet. Men vi sade att vi skulle ge samarbetet en chans. Till en början gick det bra, men sedan spårade det ur.

En fråga där Centern inte är överens med Nykvarnspartiet och Moderaterna är bostadsbyggandet på Älgbostad, området intill Hökmossbadet.

Centern vill ha klart färre bostäder än de två andra. Möjligen några längs vägen, helst inga alls, säger Börje Karlsson.

– Att bygga 50-talet bostäder förkastar vi helt och hållet.

Avhoppet från majoriteten ger Centern mer frihet.

– Vi kan lägga egna budgetförslag och motioner. Hittills har vi varit lite bakbundna, säger Börje Karlsson.

De övriga majoritetspartierna beklagar Centerns avhopp.

– Jag tycker att det är jättetråkigt. Vi har haft ett fint samarbete och det har varit en styrka att ha dem med, säger kommunalrådet Bob Wållberg (NP).

Centern är ett litet parti. Har ni lyssnat på dem?

– Det tycker jag att vi har gjort. Allt speglas av valet 2014, men jag lägger frenesi på att hålla alla informerade om vad som händer.

Moderaternas gruppledare Göran Nygren är förvånad.

– Vi träffas regelbundet och diskuterar det som har varit och det som komma skall. Jag ser inte att det har varit några stora motsättningar över huvud taget. Vi har haft skilda uppfattningar i några frågor, men igen av större principiell natur.

Göran Nygren tycker inte att Centern borde ha en av Moderaternas platser i kommunstyrelsen.

– Det där bygger på en förhandling 2014. Jag tycker att frågan avgjordes där. Uppenbarligen accepterade Centern villkoren – annars hade de inte varit med på tåget.

NP och M har kontrollen kvar

Nykvarnspartiet och Moderaterna har även utan Centern kontroll över kommunfullmäktige med 16 platser av de 30 som är besatta. Centern har två.

I kommunstyrelsen har Nykvarnspartiet och Moderaterna tre platser var. Socialdemokraterna har två och Liberalerna en.