Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Censur ger inte bättre integration

Visst känns det hopplöst. Inte ens när skandaler dyker
upp på löpande band tycks Sverigedemokraternas frammarsch i opinionsmätningarna stanna upp.

På onsdagen presenterade SCB sin halvårsmätning där partiet får rekordsiffror på 7,9 procent och befäster sin position som Sveriges fjärde största parti.

Karin Pettersson, politisk redaktör för Aftonbladet, skrev redan före järnrörstiden (30 oktober) om vad hon menar är en naiv syn på situationen. “Debatten om integration är inte som andra”, påpekar hon och menar att det är ett stort misstag att lyfta integrationsfrågan då det enbart gynnar Sverigedemokraterna.

Hon påpekar också helt riktigt att delar av hennes argumentation finner stöd i forskningen: statsvetarna Peter Esaiasson och Carl Dahlström visar i en studie att ju mer integration och invandring diskuteras, desto bättre går det för Sverigedemokraterna.

Låt oss stanna där.

Att å ena sidan, med stöd av forskning, påpeka att vissa typer av frågor gynnar ett främlingsfientligt partis agenda är en sak. Men att å andra sidan hävda att det är skäl nog att inte driva frågan är någonting helt annat.

Aftonbladets Anders Lindberg fortsatte sin kollegas resonemang i Sveriges televisions Aktuellt nyligen i en debatt med Expressens politiska redaktör Anna Dahlberg. Återigen reducerades integrationsdebatten (och i det här fallet även Dahlberg) till att betraktas som ett verktyg i den sverigedemokratiska verktygslådan.

Situationens allvar är påtagligt. Ekot presenterade häromveckan statistik som visar att bostadssegregationen har fördubblats de senaste 20 åren. Bara ett par dagar tidigare presenterade sociologen Ryszard Szulkin en europeisk jämförelse där Sveriges sysselsättningsglapp mellan inrikes och utrikes födda är utmärkande stort. Detta är reella problem som behöver åtgärdas.

Petterssons och Lindbergs kritik är delvis relevant: alltför ofta diskuteras integration i termer av problem och just den typen av debatt passar SD:s agenda som hand i handske.

Men det finns också ett alternativ som vi på Sverigesresurser.se gör en seriös ansats för att föra fram, nämligen en integrationsdebatt i termer av goda exempel och konstruktiva lösningar.

Jag förstår och respekterar Petterssons och Lindbergs avsikter, Sverigedemokraternas starka opinionssiffror är oroande. Men det är inte avsikterna, utan slutsatserna som leder fel. Ledarskribenternas resonemang resulterar i att – i ivern att stoppa SD – censurera Sveriges viktigaste och mest angelägna fråga.

Ju mindre vi diskuterar integration, desto längre ifrån faktiska lösningar kommer vi. Och ju längre ifrån lösningarna vi hamnar, desto mer förstärks segregationen. Därför är det dumt, reaktivt och kortsiktigt att ”lösa” SD:s framgångar på bekostnad av en genuin och långsiktig samhällsförbättring i form av förbättrad integration.

I slutändan handlar det om att prioritera. Vad är viktigast? Att förbättra integrationen eller att begränsa en liten grupp sverigedemokraters utrymme på den politiska arenan? För mig är

svaret givet.

Grundare av Sverigesresurser.se, debattsajt för integrationsfrågor

Amanda Björkman