Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Carl Hagelin om uppväxten och resan mot Stanley Cup

Det har varit en galen resa, från pojklaget i Södertälje till Stanley Cup-vinst med Pittsburgh Penguins. Carl Hagelin har precis hunnit landa i det som han rankar som en av de största händelser i sitt liv. Då är det dags att kasta sig in i World Cup med Tre Kronor.

– Det har varit en otroligt rolig sommar. Jag var kvar i USA ett tag efteråt, jag hade ett bröllop i Toronto som jag skulle gå på, och det var ju stort där också när man kom dit och träffade gamla collegekompisar och hela Toronto älskar hockey så de visste vem jag var, säger Carl Hagelin.

Han påbörjade NHL-resan via collegespel i USA och kom till New York Rangers säsongen 2011/2012. Under förra säsongen gick han från Anaheim Ducks till Pittscburgh Penguins - en bra vändning med facit i hand.

– När jag kom hem till Sverige och träffade vänner och familj märkte man ju hur stort det var även här hemma. Även fast hockey inte är den största sporten i Sverige är det en sport som många bryr sig om och många kommer på gatorna och säger några väl valda ord och det gör det hela ännu bättre. Att det är så många som tog del av det här, fortsätter han.

Han och resten av den svenska World Cup-truppen befinner sig på några dagars samling i Stockholm. Om mindre än en månad befinner han sig på Nordamerikansk mark igen, då med svenska landslaget. Men även om det nu är dags för nästa äventyr ligger minnena om vad han och hans Pittsburgh presterade i maj ligger fortfarande nära.

– Pokalen var tyngre än jag trodde och isen var så dålig och skridskorna var mjuka för man hade varit på isen så länge och det kändes nästan som att man skulle tippa bakåt lite men känslan i kroppen var ju fantastisk. Nu var det på bortaplan vi vann så man inte 20 000 fans som stod och skrek men man hade en sektion med Pittsburghfans vilket gjorde det speciellt.

– De gick verkligen ihop tillsammans och skrek så mycket de kunde, och att få göra det med grabbarna i laget, det var underbart, säger han.

Du är den första spelare som går hela vägen från Södertäljes pojklag till att vinna Stanley Cup. Har den prestationen och livsresan sjunkit in än?

– Nej, det tror jag inte, men det kanske sjunker in mer den 19:e när man får ha bucklan och ta den tillbaks till Scaniarinken där man växte upp och spenderade, jag vet inte hur många timmar, varje dag när man var barn.

Det blev många, många timmar på och runt isen, med en pappa som var coach och en bror som också spelade hockey. För Carl innebar det att han fick se enormt mycket av sporten.

– Jag var tvungen att kolla på hockey, var på a-lagsträningar och fångade puckar när de sköt högt och sådana där grejer. Det är mycket sådant man tänker tillbaka på, all tid man spenderade, det ska bli kul att dela det med SSK-fansen också.

Med "dela det" menar han att han den 19 augusti kommer att få ta med och presentera hockeyvärldens mest kända pokal på just Scaniarinken. Det kan bli ett av de bästa minnena som 27-åringen tar med sig. Ett annat är när vinsten av Stanley Cup 2016 skulle firas tillsammans med lagkamraterna.

– Jag tror den största wow-upplevelsen var när vi några dagar efteråt firade hemma hos vår ägare Mario Lemieux, han har ju själv vunnit förut och det var en speciell känsla att vara hemma hos honom med bucklan. Då kändes det som att allt verkligen var på riktigt. Och han om någon vet hur man firar, säger Hagelin.

Efter den första samlingen väntar alltså ett återtåg till där allt började. Sedan är det dags för en andra samling med Tre Kronor i Göteborg, innan laget åker till Nordamerika för träning en vecka innan World Cup drar igång i Toronto.

– Jag tror rollen jag får är väldigt lik den jag hade i OS - jag drog många utvisningar. Nu vet jag inte exakt var jag ska spela, i vilken kedja och vad upplägget är men jag tror den roll jag får och jag tror den är väldigt lik OS-rollen.

Trots den långa säsongen och flera nästan lika långa säsonger i bagaget sedan innan känns kroppen bra. Så länge han håller igång.

– Det känns bra, jag har tränat hårt hela livet för att vara i bra form och det kommer alltid att vara en stor del av mig som hockeyspelare och person, säger han och fortsätter:

– Det är viktigt att hålla igång hela tiden, göra dina övningar. Det behöver inte vara att du tränar supertungt på somrarna nu eftersom du spelar mycket hockey men det är viktigt att du tar hand om alla småskador du har och aktiverar höft och rygg hela tiden, det är där det är lätt att få skavanker.

I OS i Sotji blev det förlust i finalen. Men ett OS-silver är något av det finaste som går att vinna inom sportvärlden och om Sverige skulle belönas med samma valör i World Cup menar Hagelin att det inte skulle kännas lika stort.

– Att kunna säga att man har en medalj från OS är otroligt stort men ett guld här är nästan större. Men ett silver i World Cup är inte lika högt rankat som ett silver i OS.

Är det svårt att ladda om efter en så lång säsong och en Stanley Cup-vinst?

– Jag tror det är en helt annan grej. Man vinner Stanley Cup och känner dig otroligt stolt över det och nu ska du få representera ditt landslag i den förmodligen coolaste turneringen du kan spela i. Alla världens bästa ska vara med och det spelas i Toronto, hockeyns mecka, så det ska nog inte vara svårt att ladda om till det.

Men det räcker inte att delta i det som Carl Hagelin beskriver som en av världens coolaste hockeyturneringar. Det finns ett hopp, och en tro, på att Tre Kronor ska ta sig hela vägen.

– Det är målet hos oss men sen vet vi att mycket kan hända. Vi ska vara så förberedda vi kan för att vinna varje match. Vi har laget för att göra det sen är det viktigt att hitta rätt i box- och powerplay. Alla de små detaljerna måste vi hitta rätt i om vi ska ha en chans men vi har tillräckligt många rutinerade och smarta spelare för att det ska ske, säger han.

Ledare av laget blir rutinerade Henrik Zetterberg vars namn också står på Stanley Cup-bucklan. Hagelin menar att det var helt rätt att utse "Zäta" till kapten.

– Han har visat otroliga ledaregenskaper. Han har en otrolig karisma så folk lyssnar på det han har att säga och sen är han en otrolig hockeyspelare. Det är en sådan spelare man vill följa.

Fotnot: World Cup of Hockey startar den 18 september för Sveriges del med match mot Ryssland.