Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Carl Fredrik Liljevalch jr var generös – köpte paviljong till sin jaktkamrat

I området Saltskog i stadens sydvästra delar ligger ett mindre kulturområde som har en speciell historia.

För omkring 130 år sedan gav en av Sveriges dåvarande industrialister, grosshandlaren Carl Fredrik Liljevalch jr, sin gode vän Justus Hellsten på Almnäs i uppdrag att rita ett sommarhus på gården Saltskog som han köpt.

Liljevalch hade tjänat en hel del pengar i affärer och ville ha en ståndsmässig bostad i badortstaden Södertälje. Att han valde just Södertälje berodde troligen på att han hade svaga luftrör och fann luften här i vår stad välgörande.

En tid innan hade han under ett par somrar bott på gården Fågelsången i Tveta, nära det område som senare skulle bli Pershagen. Liljevalch var en man som tog del i det lokala livet i Södertälje och han blev en välvillig donator i olika sammanhang. Det vi Södertäljebor kanske mest ser är det biologiska museum som ligger intill Täljegymnasiet, Gamla Läroverket.

Liljevalch var även generös med penningmedel till olika fonder och föreningar. Hans sommarhus blev ett förnämligt ställe dit han gärna bjöd till fest. Han tänkte även på sina goda vänner som ibland hade vissa ekonomiska svårigheter. En av dessa var hans jaktkamrat Reinhold Elgenstierna.

Liljevalch köpte en utställningspaviljong efter Stockholmsutställningen 1897, ritad av Ferdinand Boberg, och flyttade den till Saltskog där Elgenstierna fick bo till sin död. Byggnaden kallas Elghem och den ser vi på en bild som ska vara tagen under 1990-talet.