Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cancern förändrade allt för Maria

Ett cancerbesked fick Maria Jernberg att välja nya riktningar i livet. Hon valde då att tänker mer på sig själv och följa en av sina drömmar – en butik på landet.

Maria växte upp i Tullinge och flyttade till Nykvarn tillsammans med sin familj när hon var 20 år. Då bosatte hon sig i gästhuset på hästgården i Brokvarn som hennes föräldrar köpt.

– Hästar har alltid varit en stor del av vår familj. Mer en livsstil faktiskt. Pappa sysslade med trav och det gjorde även jag.

I slutet av 1990-talet flyttade hon sedan tillsammans med maken Johan till Stora Ryssjön i Taxinge.Där har de ett stall med fem hästar och där startade Maria, för nästan exakt ett år sedan, sin butik Maria Du.

– Det är en dröm som jag nu har förverkligat. Ett

projekt som passar mig perfekt.

Maria började sitt yrkesliv på Posten där hon jobbade i 15 år och sedan dess har Maria testat på flera olika yrken. Bland annat har hon arbetat som skadereglerare, kassör, sekreterare och djurskötare. Och av en slump hamnade hon på en bank som privatrådgivare.

– Det var en granne till mig som frågade mig om jag inte skulle börja jobba på bank. Och så blev det. Och det är lite så mitt arbetsliv har sett ut. Tillfällen har dykt upp och jag har tagit dem. Jag har ingen akademisk utbildning, utan kör på ”learning by doing” och lär mig den hårda vägen.

Maria brinner för kunder och försäljning, men kom så småningom till insikt att det inte var på en bank hon ville jobba med det, och sökte sig då vidare till försäkringsbranschen. Och det är i den vevan som livet förändrades drastiskt för henne.

– Jag fick cancer och det är ju omtumlande i sig. Men det behöver inte vara bara negativt. För min del blev det en tankeställare att, vad tusan ska jag göra? Jag vill ju inte slösa bort livet.

Så, en vanlig morgon, i bilköer på väg till jobbet i Stockholm bestämde hon sig. Hon skulle säga upp sig och starta sin butik.

– Jag ringde en vän och sa att, nu gör jag det. Och jag minns hon sa – kör bara.

Dagarna innan hennes egen födelsedag firar butiken ett år. Men det ordentliga firandet väntar hon med till i sommar. För nu väntar byggstarten av ett efterlängtat ridhus på gården.

– Äntligen ska jag kunna träna året om. Tanken är att jag ska återuppta att tävla i dressyr så småningom.

Ett annat intresse som den förre elitgymnasten Maria har är dans.

Och då främst i träningsformen Sh’bam där hon hämtar mycket av sin

energi.

– Ja, om hästar är min meditation, så är dansen en stor energikälla, och jag behöver båda. Och mina kunder förstås. De ger mig också massor av energi. Och jag tror att de känner att jag älskar dem.

– Jag hoppas jag kan inspirera fler till att följa sina drömmar.

– Det är bättre att ångra det man gjort, i stället för det man aldrig gjorde.

Gillar inte kyla och vinter

Namn: Maria Jernberg

Ålder: Fyller 50 år på måndag den 28 mars.

Familj: Maken Johan och sönerna Mattias, 16 och Fredrik, 12.

Yrke: Driver butiken Maria Du hemma på gården Stora Ryssjön i Taxinge.

Intressen: Hästar och dans. Hästar är meditation och dansen ger energi.

Firar: 50-årsfesten får vänta till i sommar. Då blir det stor fest med glitter, glamour och livemusik.

Känsla: Att fylla 50 bryr jag mig inte så mycket om. Ålder är bara en siffra.