Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cancerfrågan måste prioriteras

Under de kommande 25 åren kommer samhällets kostnader för cancer att fördubblas. Om inget görs.

Det är företrädare för Cancerfonden som beskriver detta på Dagens Nyheters debattsida (6 april). Kostnadsökningen beror på att befolkningen i Sverige blir allt äldre och många insjuknar i cancer under den senare delen av livet. Det leder till en nära fördubbling av antalet insjuknade jämfört med dagens nivå.

Fondens svar på ”om inget görs” är just att det finns det som kan göras. Inte oväntat föreslås mer offentliga resurser till forskning. Av hundra kronor som i dag går till sjukvården går bara två kronor till just forskning. Den andelen bör fördubblas, menar debattörerna, så att nya moderna läkemedel och vassare behandlingsformer kan tas fram. ”Skarpare diagnosmetoder, effektivare behandlingar och läkemedel kommer att erbjuda fler personer en bättre behandling till en lägre kostnad, som också gör att cancerpatienter kan få en högre livskvalitet och snabbare kan återgå till vardagslivet, vilket leder till samhällsekonomiska vinster”, skriver fondens företrädare.

Men det behövs också politiskt ledarskap så att cancervården organiseras om för att effektiviseras, menar man. ”En ändamålsenlig regionindelning med större befolkningsunderlag skulle minska risken för onödiga parallella investeringar i dyr infrastruktur, effektivisera cancervården och bidra till att fler patienter fick tillgång till likvärdig vård”, är artikelförfattarnas recept.

Till Sveriges radio säger en av författarna, chefsläkare Jan Zedenius, att systemet med 21 landsting gör vården ojämlik och mindre effektiv. ”Vi tror inte att det är ändamålsenligt att ha 21 olika organisationer som ska göra det. Vi stöder tanken på en regionindelning med större sjukvårdsregioner som ska ta hand om det här”.

Med tanke på den debatt som uppstått efter att den statliga Indelningskommittén kom med sina förslag till regionindelning är det här nog en fråga som kommer att diskuteras åtskilligt.

Det som torde vara minst kontroversiellt i artikelförfattarnas förslag är det om förebyggande åtgärder. Enligt Världshälsoorganisationens cancerforskningsorgan kan en tredjedel av all cancer förebyggas genom hälsosamma levnadsvanor. Hur vi äter, rör på oss, spelar roll. Till det kommer alla de kemiska ämnen som vi omger oss med. Förra miljöministern Lena Ek (C), drev till exempel frågan om gifter i kläder och andra frågor som rör kemikalier i vår närmiljö. Här finns mycket att göra.

Framför allt måste fler fås att avstå från att röka. I år är det elva år sedan rökförbudet på krogen infördes. Det kanske är dags nu att lagstifta om fler rökfria miljöer.

Den frågan och det övriga som Cancerfonden tar upp i sin rapport och i debattartikeln måste nu upp på den politiska agendan. Det är ett gemensamt ansvar för såväl regeringen som för riksdagen.