Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Campingen tog fart med greve Bondes tillstånd

Denna avslappnade campingbild är från Getryggen och året då bilden togs var 1926.

Getryggen ligger strax sydost om Brandalsund, detta nålsöga för sjöfarten.

Området ligger på Sorundasidan och ingick i äldre tider i Hörnings-holms fideikommiss. Under senare delen av 1920-talet hittade båtfolk och motorintresserad ungdom ut till den fredade viken, ett stycke från den livligt trafikerade farleden från Landsort in till Södertälje. Förfrågningar gjordes till greve Bonde på Hörningsholm som ställde sig positiv till att man fick lov att campa vid Getryggen.

Till en början var det ganska primitivt. Man tältade och förde ett friluftsliv vid de sköna stränderna. Med tiden började detta campande att bli allt mer etablerat. Tälten

försågs med masonitegolv som gjorde dem mera bekväma. Camparna blev allt mer stationära och tecknade kontrakt med Hörningsholms godsförvaltning genom greven.

Senare fick de lov att bygga enklare stugor som med tiden blev allt mer välutrustade. Dagens bild är från pionjärtiden och vi ser några av camparna. De som sitter utanför tältet var välklädda, herrarna i vit skjorta och slips med väst. En av damerna har kappa och hatt.

Tältet på bilden har en, för oss sentida, en lite märklig form och påminner om en lappkåta.

Verksamheten på Getryggen är väletablerad efter drygt 90 år. För den intresserade finns en bok om livet på Getryggen som heter ”Greven gav oss lov”, författad av Sture Ring med förnämliga foton av Arne Berneklint.