Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Café Saga skänker pengarna till välgörenhet

För sjunde och sista gången har fyra tjejer mellan 14 och 18 år öppnat Café Saga hemma i trädgården. I år blir sista gången som de samlar in pengar till Rädda barnen med sina bakverk.

Sju år i rad har Andrea Frännes, 18, Karin Gravenfors, 14, Malin Mellqvist, 17 och Jenny Lundberg, 15, haft Café Saga i trädgården på Sagovägen i Östertälje. En vecka per sommar håller de öppet, och skänker hälften av vinsterna till Rädda barnen. Andrea och Malin var de som fick idén från början.

– När vi gick i fyran ville vi bli servitriser, men det var såklart ingen som anställde två 11-åringar. Så då startade vi ett eget café, säger Malin Mellqvist.

Anledningen till att de ville jobba på café var egentligen ganska enkel.

– Vi gillade nog bara att äta kakor och att baka, säger Malin Mellqvist och skrattar.

Förra året tjänade de ihop 11 000 kronor, och skänkte 5 500 till Rädda barnen. Att det blev just den organisationen från början berodde på att det var den 11- och 7-åringarna kände till, och de tyckte att det verkade egoistiskt att ta alla pengar själva.

Men i år blir sista gången som Café Saga håller öppet. Nästa sommar har två av fyra tagit studenten och det är slut på sommarloven.

– Vi har alla känt att vi förmodligen börjar bli för gamla för det här nu, säger Andrea Frännes.

Caféet har öppet till och med lördag mellan 11.00 och 17.30. Alex Wahlquist