Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byt ut Stefan Löfven – Alliansen vann och regeringen förlorade

Annons

Anmäl text- och faktafel

Det är nog många svenskar som undrar över den röra och bristande dialog som råder efter valet. Likaså att Sverigedemokraterna med över en miljon röster bakom sig utesluts från varje form av samarbete. SD betraktas som oanständigt av Socialdemokraterna. SD å sin sida tycker nog att S-ledarna är arroganta och självgoda.

Det är en retorik som stämmer illa med svensk kultur och samförståndsanda. Jag tror inte att sådana epitet kännetecknar vare sig S- eller SD-väljare. Med detta som utgångspunkt borde alla partiledare kunna umgås och tala med varandra trots att valutgången blev katastrofal för regeringen. S gjorde sitt sämsta val någonsin och MP var nära att trilla ur riksdagen.

Valutgången är enligt min mening glasklar. Alliansen vann över regeringen med 143 mandat mot 116. Vill man räkna in partierna på vänster- respektive högerkanten, det vill säga Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, blev resultatet förkrossande: 205 mandat till högersidan och 144 till vänstersidan.

Regeringen borde därför avgå omedelbart. Även om det rent juridiskt kanske är oklart så är det Löfvens moraliska skyldighet att avgå. Varför gör han inte då? Det beror på att Socialdemokraterna vill ta stöd av Vänsterpartiet och att Alliansen inte vill ta stöd av Sverigedemokraterna (vilket för övrigt inte S heller vill) och då får Alliansen färre mandat än vänsterpartierna. Problemet är att varken S eller Alliansen kan regera utan stöd av SD.

Något parti måste till slut komma överens med SD eller bedriva en politik som tilltalar SD tillräckligt för att få stöd för att bilda regering.

SD har vuxit starkt. Vad det beror på ska jag inte gå in på mer än att påstå att SD med över en miljon väljare rimligtvis inte saknar anständighet. Det vore bättre att samtala med SD (som sträckt ut en hand och sagt att man kan kompromissa) lära av varandra och kanske påverka inställningar snarare än att utestänga dem. Det senare känns väldigt odemokratiskt. Det går tydligen bra att samarbeta med Vänsterpartiet, trots dess kommunistiska rötter.

Något parti måste till slut komma överens med SD eller bedriva en politik som tilltalar SD tillräckligt för att få stöd för att bilda regering. Sannolikheten för att S ska göra det är minimal medan förutsättningarna borde vara större för Alliansen, vilket innebär att Ulf Kristersson (M) blir statsminister. Både valresultatet och de praktiska förutsättningarna talar för en Alliansregering.

Lär av våra nordiska grannländer som till och med kan regera tillsammans med SD:s motsvarigheter och lyssna på Dalai lama. Han sade i en intervju häromdagen att vi måste tala med varandra och att han till och med var beredd att tala med Kina trots att de har ockuperat hans hemland Tibet.

Och inte nog med det. Han tycker dessutom att kineser är trevliga människor.

Kanske är SD:s väljare det också?

Ulf Sarlén

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel