Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byt inte däck utan att kolla lufttrycket

Den 15 april är det sista dagen att ta av dubbdäcken inför sommaren. Flera miljoner kronor kan sparas om alla bilister samtidigt kollar lufttrycket.

Om alla bilister i Södertälje kommun samtidigt kollar trycken i sina nya däck kan de tillsammans spara 3,8 miljoner kronor per år i minskad bränsleförbrukning, visar beräkningar gjorda av Statoil och Trafikverket.

Stickprovsmätningar visar nämligen att 27 procent av bilarna i Sverige körs med för lågt lufttryck i något av däcken och att sju av tio bilister inte vet när de senaste kollade däcktrycket.

– En viktig faktor för både trafiksäkerhet och miljöpåverkan är rätt lufttryck i däcken. Bilisterna bör passa på att kontrollera trycket när de byter från vinterdäck till sommardäck. Men det är viktigt att kontrollera det regelbundet, helst vid varannan tankning. Däcktrycket sjunker ganska snabbt, vilket dels kan äventyra säkerheten, dels öka bränsleförbrukningen och därmed utsläppen av koldioxid, säger Gugge Häglund, nationell projektledare för sparsam körning på Trafikverket (tidigare Vägverket).