Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bygglov stoppat – två gånger om

Två gånger har länsstyrelsen stoppat ett beviljat bygglov från Södertälje kommun. Ärendet har hamnat hos mark- och miljödomstolen.

Annons

Först stoppade länsstyrelsen bygglovet för att grannarna inte hörts.

Och sedan, när grannarna fick säga sitt om den tillbyggda villan i Rosenlund, då gav länsstyrelsen de klagande grannarna rätt genom att godkänna överklagandet av det beviljade bygglovet.

– Först var det ett formellt fel från kommunens handläggare. Men i andra skedet tycker vi att det var fel av kommunen att ge bygglov i efterhand med motiveringen ”liten avvikelse”, säger länsstyrelsens handläggare Frida Jakobsson.

– Vi menar att bygget (som inneburit att man byggt samman garage med huvudbyggnaden) gör att huset är högre och 25 kvadrat större än vad som godkänns i detaljplanen, fortsätter Frida Jakobsson.

Kommunens bygglovschef Kajsa De Vall:

– Det är inte så uppseendeväckande att länsstyrelsen går in två gånger i samma ärende. Det händer. Men det är oftast fastighetsägaren som går vidare till mark- och miljödomstolen.

Så är det också i det här fallet.

Och om även mark- och miljödomstolen tycker att Södertäljes beviljade bygglov är fel är det ändå kommunen som ska se till att fastighetsägaren återställer bygget.

– Jo så kan det bli, vi är domare också. Men de får tid på sig, säger Kajsa De Vall.