Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bygget igång på Grand central

Sent på söndagskvällen kom parterna överens och byggstrejken blåstes av.

I Södertälje togs Byggnads medlemmar på lägenhetsbygget Grand central ut i strejk när parterna inte kunde komma överens om nya avtalet. Efter att konflikten i byggbranschen nått sitt sjunde dygn kom parterna på söndagen överens om ett nytt avtal över 13 månader med löneökningar på 2,38 procent. Omräknat på ett ettårigt avtal håller byggavtalet industrins märke på 2,2 procent. På så vis håller även byggavtalet industrins märke, framhåller parterna.

Den pågående byggstrejken avbryts med omedelbar verkan.

"Det är bra att Byggnads ledning nu tagit sitt ansvar och att vi har en ny överenskommelse", skriver Sveriges Byggindustrier i ett pressmeddelande.

"Arbetsgivarnas attacker på våra lönesystem är stoppat", konstaterar Byggnads i sin version av avtalet i ett pressmeddelande.

Parterna kunde nå ett nytt byggavtal utan några direkta eftergifter från facket, enligt Byggnads ordförande Johan Lindholm.

– Jag tycker att landets byggnadsarbetare ska sträcka på sig. Från ett tomt förslag har vi fyllt det med viktiga framtidsfrågor. Framförallt jämställdhet, mångfald, nyanlända och lärlingsfrågan, säger han till TT.

– Det vi är glada för i dag är också att vi fick till en väldigt kraftig låglönesatsning i vårt avtal, för städgrupperna. De får lite drygt 3 procent.

Det facket kallar "attacker på våra lönesystem" har enligt Johan Lindholm bromsat förhandlingarna. Men nu står det klart att striden om lönesystemet är över och att ackordslönerna blir kvar. Och får Byggnads bestämma kommer frågan inte upp på bordet igen.

– Den dörren stängde vi före och under. Och var den stängd innan så kan jag säga att den är förseglad med lås och bom nu, säger Johan Lindholm.

Sveriges Byggindustrier välkomnar att ett avtal nu är på plats. Arbetsgivarna beräknar att strejken har kostat 100-200 miljoner kronor per dygn.

– För oss är det viktigt att vi har ett avtal på plats och att vi har lyckats hålla det på den konkurrensutsatta industrins nivå, att vi har hållit industrins märke, säger arbetsgivarnas förhandlingschef Mats Åkerlind.

Beklagar utebliven förändring

Men han beklagar att parterna inte fick igenom förändring av ackordsreglerna.

– Vi har ett väldigt stort antal mindre företag i byggbranschen som konkurrerar knivskarpt och där ackordsreglerna är ett problem. Tyvärr har vi inte lyckats ändra dem. Men vi tycker ändå att det här avtalet är bra, för vi får också möjlighet att träffa överenskommelser med våra medarbetare, säger Mats Åkerlind.

Totalt berördes uppemot 12 000 byggnadsarbetare av strejken som bröt ut i måndags och arbetsgivarnas lockout som i ett första skulle ha trätt i kraft den 22 april.

Läs även: LT-Play: Här strejkar de på Grand Central