Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bygg inte sönder vårt centrum

Södertälje står inför den största omdaningen av stadskärnan sedan 1960-talet då hela rasket revs för att travestera en känd schlager. Nu är det förtätning som gäller, det vill säga lediga ytor ska bebyggas. Målet är att få in fler bostäder i centrum.

Anmäl text- och faktafel

Visionen är att göra staden attraktivare för kommunens invånare och besökare. Jag tror att målet är fel om visionen ska uppfyllas. Det handlar inte om att bygga 1 000 lägenheter utan snarare om att få 100 000 besökare till staden.

Detta skulle ge ett livligt centrum och ökad handel. För att få besökare till centrum krävs det attraktioner som lockar. I dag saknas det till exempel en riktig biograf och aktiviteter för barnfamiljer. Även bristen på parkeringar och kostnader för att parkera hämmar viljan att besöka staden.

Resultatet av den pågående förtätningen av staden är katastrofal. Jag tänker på det bruna huset som har ställt Gamla rådhuset i skuggan och brutit det kulturella samband som fanns mellan rådhuset och det gamla Läroverket på andra sidan kanalen.

Den andra estetiska katastrofen är bygget på Orionkullen som döljer vår äldsta civila byggnad, nämligen Flickskolan. Bygget har dessutom lett till en mängd sprickor i skolan samt att den sjunker på södra sidan mot Hebbevillan.

Gamla McDonald's-tomten kan bli bebyggd med ett jättehus om tomtägaren Stadsrum får som de vill. Deras skiss ser förskräcklig ut.

Det verkar som om politikerna med förstoringsglas letar efter utrymmen där man med skohorn kan tränga in nya byggnader. På en lastplats bakom Stadium vill man exempelvis bygga ett höghus. Gamla McDonald's-tomten kan bli bebyggd med ett jättehus om tomtägaren Stadsrum får som de vill. Deras skiss ser förskräcklig ut.

Finns det ingenting som är bra med kommunens planer?

Jo, förlängningen av stadskärnan norrut är väldigt bra. Där finns plats och förslagen ansluter till befintliga byggnader och aktiviteter. Där kan också ett höghus vara motiverat liksom det man byggt på Stockholmsberget.

Jag tror däremot att höghus i stadskärnan inte är något Södertäljeborna längtar efter. Det framkom tydligt vid ett möte om stadens förnyelse som Föreningen Vårda Södertälje genomförde häromveckan.

Hur ska kommunen gå vidare? Jag tycker att man ska utnyttja kanalen och Maren samt områdena däromkring till attraktiva platser där människor kan aktivera sig och även shoppa och äta. En större park från Orionkullen ända till Slussholmen skulle bli ett lyft. Området kring Maren kan gärna vara uppbyggt som en gammal bymiljö med bodar för kaféer och hantverkare. Det finns närliggande exempel på detta i både Nyköping och Nynäshamn. Det innebär att man inte bör bygga in kanalen eller Maren med höga hus, vilket för övrigt är byggtekniskt komplicerat med tanke på det dåliga underlaget. Se bara på bygget på Orionkullen och problemen i samband med slussbygget och även den sjunkande kajen utanför Saga.

Det är hög tid för oss södertäljebor att engagera oss i stadsförnyelsen så att vi kan undvika en förfulning av staden likt den som uppstod efter rivningsraseriet på 60-talet. Förtäta gärna ytterområdena med bostäder för att få en attraktivare livsmiljö där men var rädd om det lilla kulturarv som finns kvar i stadskärnan.

Ulf Sarlén

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel