Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bullfika viktigt för en socialare vardag

En russinbulle och en kaka kan göra all skillnad i vardagen. Det vet seniorerna som besöker Bergviks onsdagskaffe för en pratstund.

Med pigga fingrar rullar Kerstin Mattsson degen i en blandning av hackad mandel och pärlsocker. Hon skär perfekta kubbar och lägger upp på plåten som skjutsas in i ugnen. Snart doftar det av nygräddade småkakor.

– Finska pinnar. Det får jag göra ofta för det gillar barnbarnen, säger Kerstin Mattson.

Hon stökar gärna i köket i lägenheten på Bergviks seniorboende. En gång i månaden bakar hon till det gemensamma onsdagskaffet.

– Jag hade bara bott här i en månad när jag blev en av dem som ordnar med fikat. Det är lika bra att ge sig in direkt så att man blir hemtam, säger hon.

Hit flyttade Kerstin för ett och ett halvt år sedan för att hennes man skulle få lite socialt umgänge trots att han inte kunde komma ut så mycket längre.

– Men han hann aldrig hit. Mina barn flyttade in oss här när jag var på sjukhus med honom. Sen fick jag flytta in själv.

Här är Kerstin engagerad i flera aktiviteter och har många vänner och bekanta. På eftermiddagen ska hon ner till fikat. På schemat visar hon att det är Eva, Berit och Ann-Margaret som ser till att det finns hembakat i dag. Med rullstolar och rullatorer bänkar sig ett 30-tal boende runt borden strax innan klockan 13.30. Ett jämnt sorl fyller rummet och veckans fikagrupp häller upp kaffe.

– I dag pratar vi mest om hennes naglar, säger Sigrid Larsson och nickar mot Ruth Cernerud på hörnet som håller upp en hand med avancerad påskmanikyr skapat av barnbarnet.

Vännerna kommer ner varje vecka för att prata om allt från tidningsrubriker till vad som hänt sen sist i huset.

– Många kan sitta länge. Vi börjar duka av vid halv tre, men de sitter gärna till halv fyra eller fyra, säger Eva Blom som i dag är fokuserad på att serva alla.

Hon har varit med på fikaträffarna sedan de började för över tio år sedan. Då när restaurangen stängde ner under en tid var de ett gäng som tog initiativ till att åtminstone kunna träffas över en kaffe.

– Kaffe är alltid trevligt. Här bor många ensamma som vi försöker få med, säger Eva.

Ibland blir de till och med för många som vill vara med så gruppen, som är en del av Mötesplats Bergvik, har slutat annonsera i tidningen.

– Skulle vi inte ha fikat så skulle vi mötas här utanför. Men många upplever att det blir grupperat då, säger Eva.

Nu säger hon att det blir naturligt för vem som helst att komma ner en stund.

Tio kronor per person skramlar i kassan som går till mjölk och kaffebröd.

Men några män finns inte på bakschemat?

– Nej, de kommer bara ner och är sociala. Men ett par har vi fått med i sygruppen, säger Kerstin Mattsson nöjt.