Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brysselattackerna: Robin passerade Maelbeek

Robin Blomdin fick på tisdagen försäkra sina föräldrar i Enhörna att han var i säkerhet på universitet utanför Bryssel. Men han var nära att hamna mitt i Brysselattackerna.– Det är en konstig känsla. Vi tog tåget tidigt i dag, vid 7.30. Vi bor en station från Maelbeek och åker förbi där varje dag, säger Robin Blomdin.

Robin Blomdin, uppvuxen i Enhörna, satt på ett kafé med sin flickvän i staden Louvain-la-Neuve en bit utanför Bryssel i Belgien när han fick den första notisen på mobiltelefonen om attackerna mot Bryssel-flygplatsen Zaventem.

– Vi reagerade väldigt starkt. Det var bara några dagar sedan de tog Paristerroristen och det har varit väldigt spänt länge i Bryssel med patrullerande militär och polis med automatvapen. Det har till och med jag som inte är här jämt känt av. Det är svårt att beskriva men det är en konstig känsla, säger Robin Blomdin.

Han bor hos sin flickvän Cecille i Bryssel två veckor i månaden under tiden han skriver på sin doktorsavhandling för Stockholms universitet.

– Nu kom jag ner förra helgen. På fredag ska jag åka till en konferens i USA. Om de hinner öppna flygplatsen till dess. Jag har suttit med BBC i örat hela morgnen för att försöka få reda på mer, säger han.

Robin och flickvännen bor i centrala Bryssel, 500 meter från Europeiska kommissionen och bara en tunnelbanestation ifrån Maalbeek som attackerades strax efter explosionen på flygplatsen. I dag följde han med till flickvännens universitet i staden Louvain-la-Neuv en bit utanför Bryssel.

– Jag har inte kunnat koncentrera mig alls på jobbet i dag. Det här händer hela tiden runt om i världen, men när det händer så nära blir det plötsligt annorlunda.

Just nu är största problemet att ta sig hem eftersom alla tåg är inställda till och från Bryssel. Men Robin är inte rädd för att bege sig in till storstaden igen.

– Just nu vet vi inte hur vi ska komma dit. Vi har några kompisar här som har bil så planen är att försöka åka hem med den. Det är konstigt, men vi kände genast båda två att vi bara vill hem till lägenheten.

Än så länge tänker han fortfarande flyga till USA på fredag.

– Jag hade nog velat vara kvar med tanke på att min tjej är här. Men just nu vet jag inte mer än att vi säkert kommer tvingas vara inomhus i morgon.

Efter attacken i Paris säger Robin att stämningen i Bryssel förändrades. Flickvännen Celline höll sig då undan från öppna offentliga platser.

– Så kommer vi säkert göra igen. Men nu har jag inte hunnit tänka efter. Jag måste få reda på mer vad som hänt, det är så mycket information som spretar.